Fed mare
Cos mare
GIF PRO

Suceveanul ce a lovit cu sabia în cap un polițist este nemulțumit de cum este tratat în Penitenciarul Botoșani

0 297

Alexandru Huțuleac, cel care l-a lovit cu sabia în cap pe polițistul Ciprian Sfichi, reclamă abuzurile din Penitenciarul Botoșani: „Singura vină a mea este că am intervenit să nu se omoare lumea”

Alexandru Huțuleac din Rădăuți a devenit cunoscut opinie publice după ce la începutul lunii decembrie 2017 l-a lovit cu sabia în cap pe polițistul Ciprian Sfichi, în timpul unei percheziții desfășurate de oamenii legii la domiciliul rădăuțeanului.

Între timp, Huțuleac a ajuns la Penitenciarul Botoșani, iar Ciprian Sfichi și-a revenit cu greu, fiind încă în perioada de recuperare. Individul din Rădăuți a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, aflându-se după gratii de mai bine de doi ani.

Alexandru Huțuleac reclamă faptul că este persecutat și că nu îi sunt respectate drepturile. Acesta spune că a intervenit pentru a aplana un conflict iscat între mai mulți deținuți, iar ca drept „răsplată” a fost mutat dintr-o cameră unde avea condiții relativ bune, înapoi în celula în care s-a îmbolnăvit acum ceva cu timp de salmonella.

„Vineri (n.r. – 3 ianuarie 2020) s-a întâmplat un incident în Penitenciarul Botoșani. Mai mulți deținuți s-au luat la bătaie aici în plimbătorul secției a III – a. Eram și eu prezent și am vrut să despart deținuții ca să nu iasă vărsare de sânge sau altceva mai grav. Am reușit să despart pe toată lumea, au venit mascații cu domnii de aici și au dus persoanele care s-au certat la cabinet. Eu am venit la cameră, cameră ce a fost izolată de restul colectivului până luni dimineața (n.r. – 6 ianuarie 2020). Luni dimineață, spre surprinderea mea, a venit șeful de secție cu mascații și m-au scos din cameră, m-au băgat într-o cameră mult mai murdară, într-o stare deplorabilă față de cea în care mă aflam. Nu pot să înțeleg de ce?! Singura mea greșeală este, probabil, că am intervenit să nu pățească cineva ceva acolo. Domnul Moscaliuc (n.r. – șef de secție Penitenciarul Botoșani) m-a chemat la el în secție, mi-a vorbit foarte urât, mi-a spus foarte multe amenințări. Luni seara, un deținut din camera 29 și-a tăiat gâtul tot din cauza domnului Moscaliuc, care terorizează toată secția. Se comportă foarte urât cu deținuții”, a declarat Alexandru Huțuleac.

Principala nemulțumire a rădăuțeanului deținut de la Penitenciarul Botoșani este aceea că a fost mutat înapoi în camera în care s-a îmbolnăvit ajungând să fie internat la Spitalul Județean Botoșani.

„M-a mutat din cameră pe nedrept. Stăteam la camera numărul 23, unde era curat, eu păstram igiena, făceam curat. Acum m-a mutat înapoi la camera 18, unde am luat salmonella și helicobacter pylori. Eu l-am întrebat pe  domnul Moscaliuc de ce mă mută înapoi, acolo unde m-am îmbolnăvit și nu am primit niciun răspuns. El mă bănuiește pe mine că sunt de vină pentru scandalurile de pe secție, dar eu nu am nicio treabă. Singura vină a mea este că am intervenit să nu se omoare lumea. Și ceilalți deținuți sunt nemulțumiți, noaptea bat cu pumnii în uși, alții au început să-și bată cuie în cap, în semn de protest. Cât suntem aici nu ar trebui să se comporte cu noi ca cu niște animale, deși ne comportăm civilizat, în limita bunului simț. Avem și noi niște drepturi, beneficiem totuși de prezumția de nevinovăție”, a mai spus Alexandru Huțuleac.

Am solicitat un punct de vedere din partea Penitenciarului Botoșani, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Alexandru Huțuleac l-a nenorocit pe polițistul Ciprian Sfichi

La sfârșitul lunii martie 2018, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava l-au trimis în judecată pe inculpatul Alexandru Huțuleac zis „Duțu”, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, ultraj prin tentativă la omor calificat, trafic de persoane, loviri sau alte violențe și efectuarea fără drept de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Anchetatorii au reținut faptul că începând cu luna octombie  2016, inculpații Alexandru Huțuleac zis „Duțu”, Răzvan Percec și Andrei – Iulian Lungoci au constituit un grup infracțional organizat, la care în anul 2017 a aderat și inculpatul Cătălin Valerian Bălici, zis Ralph, grup specializat în comercializarea de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Începând cu luna octombrie 2016, inculpatul Leonard Dragoș Jurovschi și fratele său, inculpatul Andrei – Toader Jurovschi, au aderat la grupul infracțional organizat, având rolul de a comercializa către diverși clienți importante cantități cu substanțe psihoactive puse la dispoziție în acest scop de către inculpatul Alexandru Huțuleac zis „Duțu”, care primea sumele de bani obținute din respectivele tranzacții, iar cei doi inculpați o cotă parte din sumele încasate.

Începând cu luna august 2017, la grupul infracțional organizat a aderat și inculpatul Beniamin Valentin Beghean, care avea rolul de a comercializa substanțele cu efecte psihoactive puse la dispoziție de către inculpatul Alexandru Huțuleac către diverși clienți, urmând să-i remită acestuia sumele de bani rezultate, primind în schimb o cotă parte din respectivele tranzacții.

Din coroborarea mijloacelor de probă administrate la dosar s-a reținut că, în perioada august 2016 – decembrie 2017 inculpații Alexandru Huțuleac și Răzvan Percec au vândut, împreună cu ceilalți coinculpați, către clienții de încredere, cantitatea minimă de 1.667 de pliculețe cu substanțe cu efecte psihoactive, sub formă pulverulentă, destinate consumului prin prizare, cu prețul de 50 de lei/plic.

Dealer de droguri sechestrat și bătut într-un apartament din Iași

În perioada 18 – 28 mai 2017, inculpații Alexandru Huțuleac, Răzvan Percec și Cătălin Valerian Bălici au lipsit de libertate, într-un apartament din municipiul Iași, o persoană vătămată pe care au supravegheat-o și au determinat-o să comercializeze pliculețe cu substanțe interzise către diverși consumatori care o abordau prin intermediul telefoanelor ce i-au fost puse la dispoziție în acest scop.

Cum persoana vătămată nu a respectat dispozițiile trasate în prealabil, în noaptea de 23 spre 24 mai 2017 inculpații Alexandru Huțuleac și Răzvan Percec au descins în locația respectivă și i-au aplicat, cu pumnii și picioarele, o serie de lovituri în zona feței și abdomenului, de natură a-i crea mai multe leziuni dureroase, obligându-l astfel, ca urmare a temerii insuflate pentru viața sa, să comercializeze în continuare pliculețe cu substanțe interzise.

Persoana vătămată a reușit să fugă din apartamentul respectiv, iar în perioada 29 mai 2017 – 8 iunie 2017 a fost spitalizată, prezentând leziuni de tipul fracturii latero – faciale anterioară și posterioară dreaptă redusă chirurgical și imobilizată, echimoză palpebrală superioară și inferioară dreapta, chemozis conjuctivo – bulbar ochi drept, contuzie coloană cervicală, contuzie toraco – abdominală, dificultăți de alimentație, resturi radiculare multiple, ce au necesitat extracții dentare – 17, 33, 37, 38, 45, 47, 48, fractură apofiză spinoasă D1, fractură apofiză transversă stângă L3, osteită cronică periapicală 31, 41, 42, pentru care a necesitat 54 – 55 zile îngrijiri medicale, cu incapacitate totală de muncă pe această perioadă.

Polițistul Sfichi, lovit cu sabia în cap de interlopul Duțu în timpul unei percheziții

La data de 5 decembrie 2017, inculpatul Alexandru Huțuleac l-a lovit cu o sabia, în zona cranio-cerebrală, precum și în zona brațului stâng pe polițistul Ciprian Sfichi de la Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu prilejul pătrunderii în locuința inculpatului, în vederea efectuării percheziției domiciliare, începând cu ora 06.00., cu scopul de a se sustrage de la urmărirea penală și de a împiedica efectuarea percheziției domiciliare în cauză.

În urma loviturii aplicate de către inculpat, persoana vătămată a suferit un traumatism cranio-cerebral soldat cu plagă cranio-cerebrală fronto-parietală dreaptă cu interesarea etajului anterior al bazei craniului, contuzie și dilacerare fronto-parietală dreaptă, fractură complexă bază de craniu, hemoragie subarahnoidiană margine, cort și interemisferic, edem cerebral difuz, hemosinus frontal drept și etmoidosfenoidal, plagă tăiată fața anteroexternă cot stâng suturată, soldată cu leziune moderat-severă de nerv ulnar, plăgi contuze liniare fața anterolaterală antebraț drept, hematom regiunea anterolaterală 1/3 mijlocie gambă stângă, echimoze și excoriații, pentru care a necesitat 100 – 110 zile de îngrijiri medicale și care au fost de natură a-i pune în primejdie viața.

După câteva luni de spitalizare, polițistul Ciprian Dan Sfichi a fost externat o perioadă și lăsat să plece acasă, în sânul familiei. Acesta poate merge pe picioarele lui, însă perioada de recuperare este departe de a fi încheiată.

Sursa : ziar de Suceava.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata