Statul le plăteşte poliţiştilor şi militarilor ratele la casă

0 832

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, legea prin care statul le va plăti poliţiştilor ratele la case.

Astfel, deputaţii au aprobat modificarea Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului și a Legii 80/1995 privind Statutul cadrelor militare pentru completarea cadrului legal privind acordarea compensației de chirie.

Practic, polițiștii și militarii numiți în prima funcție sau mutați în interes de serviciu într-o localitate în care nu dețin o locuință proprietate personală, vor putea sa își achiziționeze un imobil fără să-și piardă dreptul la compensația de chirie.

Proiectul de lege prin care statul plateste ratele la case pentru politisti si militari

Proiectul de lege propune ca dreptul la compensația de chirie să se transforme în sprijin pentru plata ratei creditului imobiliar.

Totuşi, sindicaliştii din Poliţie spun că acest demers este totuşi incomplet. Nu rezolvă toate inechitățile și discriminările existente cu privire la acordarea compensației de chirie pentru că:

  • suma la care se raportează procentul de până la 50% este în continuare „salariul de bază”, adică valoarea salariului specific anului 2009 și nu „salariul de funcție” pe care astăzi îl avem în plată;
  • procentul rămâne în continuare discriminatoriu în raport cu categoriile de personal, respectiv funcțiile de execuție/conducere;
  • dispare dreptul statuat de a sprijini toți polițiștii pentru achiziția unei locuințe, raportându-se propunerea doar la cei care au dreptul la compensație de chirie.

Decizia plenului Camerei Deputaţilor nu este definitivă, proiectul de modificare a celor două legi urmând să ajungă în Senat, for decizional în acest caz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata