Solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de veci din municipiul Botosani

0 982

Criza locurilor de veci din cimitirele municipiului Botoşani duce la modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului public de administrare a cimitirelor aflate în proprietatea municipiului. Completarea regulamentului a fost solicitată de societatea Urban Serv cea care se ocupă de administrarea Cimitirului Pacea şi Eternitatea. Marian Murariu, viceprimarul municipiului, a prezentat principalele modficări la acest regulament. „În timp s-a constat de reprezentanţii Urban Serv că este nevoie de câteva îmbunătăţiri şi câteva completări. Avem această problemă a locurilor de veci până când se va definitiva extinderea Cimitirului Eternitatea”, a spus viceprimarul municipiului.

Concesiunea locului de veci se va face pe o durată de minim 7 ani şi maxim 10 ani, cu posibilitatea de prelungire. După expirarea acestei perioade beneficiarul locului de veci sau familia beneficiarului, în ipoteza în care beneficiarul a decedat, poate veni şi poate prelungi această perioadă de concesiune.
– În cazul în care în perimetrul cimitirului se constată că există morminte neîngrijite sau morminte a căror taxă aferentă concesiunii nu a fost achitată se dă un anunţ în presa locală, se afişează la poarta cimitirului şi la avizierul Primăriei obligaţia de a achita concensiunea sau îngriji locul. Dacă în timp de 3 luni beneficiarul locului de veci sau familia, sau un alt aparţinător nu respectă una dintre cele două obligaţii administratorul cimitirului poate concesiona altcuiva locul. În această ipoteză în cazul decesului noului concesionar se deshumează osemintele persoanei decedate anterior, se face o slujbă şi osemintele sunt îngropate la picioarele noului decedat iar pe crucea aferentă mormântului este trecut atât numele persoanei decedate anterior cât şi numele noii persoane decedate. Costurile necesare la deshumare, slujbă şi reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.
Deschirea mormântului înainte de 7 ani, respectiv dacă există o persoană decedată care a fost îngropată iar într-un interval mai mic de 7 ani altcineva din familia acestuia decedează şi trebuie să fie îngropat în acelaşi loc deschiderea mormântului înainte de 7 ani se face numai în baza unei autorizaţii eliberate de instanţă, a unei autorizaţii date de organul de sănătate competent şi înştiinţarea cel puţin a unui membru al familiei.
– A apărut un nou model timp a cererii de concesiune mai simplu de completat, de înştiinţare de neplată sau neîngrijire şi un anunţ.

„Toate acestea sunt propuneri. Modificările la regulament sunt în dezbatere publică, oricine care consideră că este nevoie de ceva în plus sau de a retrage ceva propus poate depune o sesizare sau o petiţie la Primăria Botoşani şi va fi invitat în cadrul unei şedinţe de dezbatere publică şi se va stabili dacă regulamentul poate rămâne aşa sau poate suferi modificări. Tarifele aferente concesionării vor fi stabilite de consilierii locali”, a completat Marian Murariu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata