Solidaritatea botoșănenilor nu are frontiere! Ucrainenii speriați și fără speranță ajutați de omenia botoșănenilor

0 1.060

Botoșănenii s-au unit și sunt alături de ucrainenii care cu durere și deznădejde au fugit din calea războiului.

Dincolo de funcții, de nume și de statul social botoșănenii ajută: pachete cu alimente, apă, produse de igienă au ajuns în punctele de trecere ale frontierei de la Siret, Rădăuți-Prut și Stânca dar și în centrele din județ.

Au plătit cazarea și masa la hotelurile și pensiunile din județ. Mulți dintre ei au luat în casele lor victime colaterale într-un război pe care nu şi l-au dorit.

”Am primit foarte multe solicitări de ajutor din partea unor oameni de bine din Botoșani și din țară. Vreau să le mulțumesc personal, avem o evidență, o centralizare, iar dacă situația o va impune, gradual, vom apela la ajutorul lor,” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani asigura, permanent, ajutorul medical de urgență în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Câte un echipaj de prim ajutor SMURD se află în fiecare punct și intervine, la nevoie, în sprijinul cetățenilor ucraineni care ajuns în România. Acestea sunt deservite de paramedici și voluntari SMURD.

Polițiștii de frontieră și pompierii sunt alături de oameni și le distribuie apă, mâncare caldă și obiecte de igienă personală, puse la dispoziție de ONG – urile.

Oficialii din județ au deschis centre la Mihăileni și la tabără Codrii de Aramă de la Agafton. În același timp mai mulți primari din județ au convocat comitele locale pentru situații de urgență și au amenajat locații pentru a primi pe cei care au lăsat în urmă soți și tați și au luat calea exodului.

Parohiile din județul Botoșani  au inițiat tot felul de acțiuni pentru a aduna produse pentru refugiați, pentru a găsi oportunități de cazare sau transport pentru cei care intră în țara noastră.

Patiserii, pizzerii, restaurante sau cafenele, firme mici sau mari, cu toții distribuie masiv pe rețelele de socializare disponibilitatea lor de a servi refugiații cu o masă caldă, băuturi sau mâncare la pachet, toate gratuit.

A fost creat și un grup pe Facebook – Botosani hosts Ukrainian refugees unde botoșănenii pot ajuta pe cei care cu frică, disperare, tristețe, durere și deznădejde trec granița și ajung și la Botoșani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata