Sistemul educațional botoșănean se dezvoltă: O „școală verde” și una reabilitată cu finanțări prin PNRR
Sistemul educațional botoșănean se dezvoltă: Proiectele depuse de două primării din județ în cadrul apelului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Construirea și dezvoltarea unei rețele pilot de școli verzi, au fost admise în urma evaluării.
Ministerul Educației a publicat lista intermediară cu rezultatele etapei de evaluare a eligibilității proiectelor depuse în cadrul apelului ”Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
La nivel național au fost cuprinse în această listă 246 de proiecte. Acestea construirea și dezvoltarea unei rețele pilot de școli verzi. În total sunt alocate 225 milioane de euro, fără TVA. Solicitanții eligibili în cadrul prezentului apel de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe).
Alături de Școala Gimnazială „Grigore Antipa din municipiul Botoșani au obținut finanțare și proiectele depuse de primăria comunei Ibănești și primăria comunei Stăuceni.
– Asigurarea tranziției către un sistem educațional sustenabil prin dezvoltarea unor „Școli Verzi” în comuna Ibănești
– Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială nr. 1 comuna Stăuceni.
Cu acești bani, pot fi modernizate școlile din punct de vedere energetic, dar există posibiltatea să fie construite și unele noi, de la zero. După semnarea contractelor, vor putea fi demarate licitaţiile pentru achiziţia serviciilor de proiectare, apoi a celor de execuţie a lucrărilor.
În cadrul apelului ”Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi” șe alocă peste 225 de milioane de euro pentru infrastructură școlară la standarde europene și globale de dezvoltare sustenabilă, obiectivul investiției fiind acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi. Astfel, granturile sunt atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de ”școală verde”.
Subcomponenta I presupune reabilitarea energetică a unităților de învățământ, cu o suprafață totală de 300.000 mp, iar valoarea totală a investiției este de 150.000.000 de euro. Subcomponenta II este pentru construcții noi și se urmărește construcția de unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, cu o suprafață totală de 46.400 mp, valoarea totală a investiției fiind de 75.000.960 de euro.
Ministerul Educației a lansat anul trecut 7 programe pentru modernizarea școlilor cu bani europeni.