Singura femeie, doctor chirurg, din Europa de Est care face transplant hepatic va primit titului Cetățean de onoare al municipiului Botoșani

0 1.041

Un medic chirurg de renume botoşănean va deveni Cetăţean de Onoare a municipiului. Medicul chirurg Doina Hrehoreț este unul ditre cei patru chirurgi din România care fac transplant hepatic, pe care pacienţii săi o privesc ca pe o zână care minuni. Doina Hrehoreț s-a născut în Botoșani pe 26 noiembrie 1967, iar titlul de Cetățean de onoare îi va fi acordat ”pentru activitatea și performanțele obținute în transplantul hepatic”.
Ea este singura femeie din cvartetul de chirurgi de elită români şi singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic.

Dr. Doina Hrehoret: Orice performanta, in orice domeniu necesita multa munca, daruire si, cum se spune, multe sacrificii. Dar daca iti place ceea ce faci, daca investesti pasiune, sacrificiile nu mai sunt percepute astfel, sunt doar deciziile tale pe care ti le asumi. Am auzit recent ca sunt necesare aproximativ 10.000 de ore pentru a atinge performanta in sport, in muzica, in viata in general. Nu stiu cate ore am investit in aceasta profesie, dar stiu ca ani intregi am intrat in fiecare zi in sala de operatie, nu tineam cont de weekenduri, de zile libere, de concedii.
Rezidentiatul de chirurgie l-am inceput in 1997, in Institutul Clinic Fundeni. Nu visam sa fac transplant, nici nu-mi trecea prin gand. Pentru mine chirurgia se limita la colecistite, hernii, apendicite… In acelasi an, seful meu, Prof. Dr. Irinel Popescu a realizat primele patru transplanturi de ficat din Romania, la care am participat si eu. Chiar daca nu au fost reusite, acest an marcheaza pentru noi inceputul activitatii de transplant, iar pentru mine (o simpla coincidenta?!) inceputul carierei de chirurg.
Primul transplant reusit a fost inregistrat in anul 2000 si de atunci peste 800 de pacienti, cu boli grave de ficat au beneficiat de aceasta procedura terapeutica.

In Romania nu mai exista nicio femeie chirurg care face transplant hepatic si, din cate stiu eu, nici in Estul Europei. In tara noastra suntem 4 chirurgi care efectuam aceasta operatie: Prof. Dr. Irinel Popescu, Conf. Dr. Vladislav Brasoveanu, eu si, de curand, la Iasi, Prof. Dr. Cristian Lupascu. Sunt in total 3 centre de transplant in tara, toate coordonate de Prof. Dr Irinel Popescu: Institutul Clinic Fundeni – Bucuresti (centrul principal), Spitalul Clinic Sfanta Maria – Bucuresti (care a fost infiintat ca o necesitate a cresterii numarului anual de donator – peste 100 – si depasirii capacitatii de absorbtie a centrului principal) si Spitalul Sfantul Spiridon – Iasi. (interviu realizat stirilekanald.ro)

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata