Sindicatele cer majorarea salariilor în educaţie de la 1 ianuarie

0 351

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare din sistem, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare. Aceştia au depus luni la guvern petiţii semnate de peste 160.000 de salariaţi.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au depus luni la Guvern petiţii semnate de 163.813 salariaţi din învăţământ. Prin aceste semnături salariaţii îşi exprimă nemulţumirile faţă de nivelul de salarizare din sistem, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare.

„Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, arată sindicaliştii.

simio cosma

Aceştia cer majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 şi solicită ca, la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizaţia Preşedintelui României.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a venit cu un răspuns la solicitarea reprezentanților sindicatelor în cadrul unei emisiuni de la un post central TV.

„Este simplu! Este în programul de guvernare, este în proiectul „Românie Educată” la care cei care lucrăm ținem foarte mult să se aplice. Toate aceste solicitări sunt prevăzute. Nu există redresarea sistemului de educație, reforma adevărată în sistemul de educație fără un sistem de salarizare motivant pentru cadrele didactice. Suntem exact în perioada în care discutăm de construcția bugetului pe anul 2022″, a declarat Sorin Cîmpeanu, în emisiunea „În fața națiunii”, moderată de Sabina Iosub.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata