Sindicalistii spun cu cat vor creste in realitate salariile in invatamant anul viitor

0 589

Creșterea salarială din sistemul de educație va fi de 20-25%, în 2018, nu de 50% cum se vehiculează în spațiul public, atrag atenția reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un comunicat de presă.

„E în primul rând o problemă de onestitate față de cadrele didactice. Cum poți să le promiți o creștere cu 50 la sută a salariilor, dacă nu vii și explici, că în realitate, această majorare care se aplică la venitul brut, alături de noile modificări privind fiscalitatea, înseamnă creșteri la jumătate? FSLI i-a cerut premierului să rezolve această problemă a contribuțiilor care trebuie plătite de angajați către stat, întrucât educația este un sistem în care salariile sunt, în continuare, foarte mici, iar creșterea taxelor va face, și pentru viitor, ca profesia de dascăl să fie neatractivă pentru tinerii performanți și cu vocație pentru această meserie”, declară președintele FSLI, Simion Hăncescu.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ i-a atras atenţia Premierului Mihai Tudose, în cadrul unei întâlniri care a avut loc marţi la sediul Guvernului, că majorările salariale anunţate de Executiv, respectiv 25% începând cu data de 1 ianuarie 2018 şi 20% din martie 2018, pentru sistemul de educaţie reprezintă, în realitate, o creştere netă nu de 50%, cum se vehiculează, ci de 20-25%.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmează să se aplice și pentru învățământ prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Începând cu aceeaşi dată, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, angajaţii vor prelua povara contribuţiilor către stat. Acest lucru înseamnă o creștere nesemnificativă de la 1 ianuarie 2018 a veniturilor nete pe care le vor încasa angajaţii din educație.

Unui profesor debutant, care are acum un salariu net de aproximativ 1.440 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018, când salariul brut va creşte cu 25%, venitul net îi va creşte, în mod real cu doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat.  Ceea ce înseamnă, că un debutant va primi, doar 55 de lei în plus la salariu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata