SIE o spune negru pe alb: Campania lui Călin Georgescu, pe tacticile speciale ale Kremlinului.Serverele de alegeri au fost atacate

0 283

Președintele Klaus Iohannis a declasificat documentele care au stat pe masa CSAT, atunci când s-a făcut analiza candidatului Călin Georgescu. Serviciul Român de Informații Externe a depus un amplu raport care arată mega operațiunea din spatele lui Călin Georgescu, coordonată după strategiile gândite în laboratoarele Kremlinului. SIE explică și mai multe operațiuni similare care au avut loc în Europa, inclusiv în Republica Moldova.

O analizei SIE, de la Kremlin s-au făcut ample studii sociologice ale statelor-țintă din Europa, pentru a știi exact care sunt butoanele ce trebuie apăsate. Moscova și-a propus să promoveze candidați de extremă dreapta în mai multe țări din Europa, pentru a-și găsi un grad de favorabilitate.

Tehnicile și tacticile folosite în România

SIE descrie tacticile și procedurile utilizate de către Rusia, pentru a influența electoratul din România. Totul se face din frânturi de adevăr, cu probe video dificil de probat, iar materialele sunt rostogolite în masă.

Moscova cataloghează România ca stat ”neprieten”

SIE notează faptul că România este catalogată de Rusia drept stat ”neprieten”, iar pentru aceste state există o strategie clară de a influența opinia publică, de a genera scandaluri și a genera reacții emoționale ale populației.

În documentele desecretizate se arată că Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.

Conform informațiile declasificate, un cetățean român, Bogdan Peșchir, prezent pe TikTok,  efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicat în promovarea candidatului Călin Georgescu. Influenceri români au fost contactați pe e-mail de o firmă sud-africană pentru a promova candidatura lui Georgescu contra sumei de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip, conform documentelor din CSAT.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024. Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ce a descoperit SRI despre rețeaua Călin Georgescu

Potrivit documentelor prezentate de SRI, activitatea de promovare masivă a lui Călin Georgescu a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ continuț electoral, atât cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cât și prin promovare plătită.

1. Reteaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.

S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă

Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți).

 

2. Activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, respectiv la nivelul aplicației de mesagerie instantă Telegram.

A fost identificat canalul de Telegram Propagator – implică-te și tu, Renașterea României, Hrană Apă Energie (@propagatorcg), care are rol de a coordona alți utilizatori cu privire la postările și conținutul video distribuit.

 

Abonatii@propagatorcg au primit instrucțiuni clare privind modalitatea de acțiune a conturilor, recomandări privind comportamentul utilizatorilor la nivelul TikTok, respectiv mesajele care ar fi urmat să fie promovate sau distribuite, în sensul includerii unor emoji special alese și a numelui candidatului pentru a exploata algoritmii TikTok.

 

Acestea erau pregătite anterior si încărcate instant în cadrul TikTok. Astfel, la nivelul unor grupuri dedicate de Telegram au fost identificate postări care incurajau urmăritorii să posteze anumite etichete predefinite (,#CG”, „#diaspora”, „#calingeorgescu”), să distribuie anumite videoclipuri postate pe grupuri, respectiv indicații pentru eludarea mecanismelor de verificare ale platformei TikTok (înregistrarea ecranelor și modificarea conținutului pentru a fi percepute de platformă drept conținut original).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More