locale psd
locale sus

Senator Federovici Doina Elena : „18 localități din Botoșani au primit alocări bugetare de la Guvern pentru combaterea efectelor secetei din ultimii 2 ani”

0 779

Senatorul PSD Doina Federovici a anunțat astăzi că în ședința de guvern din 9 august Executivul a luat decizia de a aloca din fondul de rezervă bugetară suma de 10.222 mii lei pentru achitarea lucrărilor hidrologice realizate în 18 localități din județul Botoșani, ca urmare a secetei pedologice din vara anului 2015 și 2016. „Cu toate că încă din 2015 atât eu, cât și colegii mei am sesizat domnului Cioloș și membrilor cabinetului său problemele cauzate de seceta severă care a afectat județul Botoșani nu s-a întâmplat nimic. Lipsa măsurilor privind efectele devastatoare ale secetei din ultimii 2 ani au afectat sever fermierii botoșăneni, cel mai important și mai activ motor economic al județului nostru. După ce am prezentat Ministerului Dezvoltării și Ministerului Finanțelor din Guvernul condus de domnul Tudose situția cu care s-a confruntat zona noastră, calamitarea a sute de hectare de culturi agricole și scăderea efectivului de animale, imediat s-au luat măsuri. Astfel, sumele alocate vor fi direcționate pentru achitarea lucrarilor efectuate: extinderea rețelelor de alimentare cu apă potabilă, cumpărarea de bazine pentru asigurarea stocului de apă pentru unitățile de învățământ, forarea de puțuri de mare adâncime și construirea de bazine de stocare a apei, realizarea de fântâni, achiziționarea de rezervoare de apă și motopompe, precum și de cisterne pentru transportul apei și amenajarea de adăpători pentru animale”, a declarat Doina Federovici.
Anul trecut, pentru prima dată după zeci de ani, în județul Botoșani a fost declarată stare de alertă din cauza secetei pedologice care a afectat 35 de localități.
„Cred că cel mai important aspect îl reprezintă faptul că toate măsurile care se vor implementa au caracter preventiv și rezolvă problema alimentării cu apă a județului pe termen lung. Astfel, nu vorbim de soluții de compromis, ci de lucrări serioase care presupun aducțiuni noi de apă, dotări cu capacități de stocare pentru localitățile expuse la secetă. În acest fel, nu vor mai fi afectați fermierii noștrii în cazul în care vom traversa din nou perioade de secetă pedologică sau hidrologică”, a subliniat președintele PSD Botoșani.
Parlamentarii social democrați botoșăneni și conducerea Consiliului Județean Botoșani au discutat cu fiecare primar despre necesarul de apă care trebuie obținut în urma realizării forajelor de mare adâncime, precum și a echipamentelor care trebuie achiziționate. De asemenea, au fost identificate împreună cu autoritățile locale din fiecare comună și oraș din județ locațiile unde trebuie să fie amplasate pompele submersibile și bazinele colectoare, iar toate aceste detalii au fost transmise către Guvern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata