SENATOR DANIEL ZAMFIR: „SOLICIT CONDUCERII BNR SĂ MODIFICE URGENT MECANISMUL DE STABILIRE AL ROBOR, ASTFEL ÎNCÂT EL SĂ FIE REZULTATUL TRANZACȚIONĂRII EFECTIVE ȘI NU AL COTAȚIEI”

0 419

„Indicidele ROBOR este „aranjat” printr-o înțelegere dintre băncile comerciale, cu știința și implicarea BNR”, a declarat senatorul Daniel Zamfir, în cadrul conferinței de presă susținută la sediul central al ALDE, din Capitală.
Acesta a prezentat informații și documente care fac parte dintr-o investigație a Consiliului Concurenției, investigație începută în anul 2008 și care a fost încheiată în anul 2011, dar care nu s-a finalizat cu nicio concluzie, fiind mușamalizată. Din informații reiese că băncile comerciale au făcut înțelegeri între ele pentru a ridica cotația ROBOR, la vremea respectivă, modalitate prin care au transferat asupra împrumutaților pierderile generate de speculațiile valutare. Din investigația Consiliului Concurenței a reieșit că reprezentanții băncilor s-au întâlnit împreună cu reprezentantul BNR și au stabilit împreună cum să coteze indicele ROBOR. Acest lucru este de o maximă gravitate, deoarece este interzis de Legea concurenței.
Mai mult decât atât, Banca Națională a României a îndemnat băncile să se înțeleagă între ele pe principiul reciprocității, adică să cumpere și să vândă una alteia, rezultatul fiind suma nulă. Tot din investigația amintită a reieșit că în perioada de fixing, de 15 minute, în care se stabilește indicele ROBOR, băncile vin cu cotații mult mai mari decât valoarea reală a acestora, când piața este liberă.
Drept urmare, senatorul Danile Zamfir a solicitat conducerii BNR să intervină rapid asupra mecanismului de stabilire al ROBOR, astfel încât el să fie rezultatul tranzacționării efective și nu al cotației care, iată, s-a dovedfit a fi un mecanism viciat care a avut drept scop acoperirea „găurilor” provenite de pe urma speculațiilor valutare ale băncilor.
În final, senatorul ALDE a anunțat că în data de 29 ianuarie a.c. îi va invita la audieri în Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului României pe domnii Mugur Isărescu – guvernatorul BNR – și pe Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței – .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata