Șefa UPU Botoșani: „Suntem suprasolicitați… Nu avem dreptul să refuzăm niciun pacient”

0 260

Personal insuficient dar și pacienți care refuză să meargă la medicii de familie sunt motivele care duc la supraaglomerarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

Medicul Ramona Guraliuc, managerul UPU Botoșani, susține că la această dată numărul medicilor este la jumătate din cel prevăzut în organigrama de funcționare, 

„Suntem suprasolicitați. Organigrama pentru medici este cea mai mare problemă. Și asta din cauza faptului că unii au plecat și pentru că specialitatea de medicină de urgență nu este una foarte ușoară, iar unii renunță și se reorientează. La personalul mediu suntem mulțumiți de ceea ce am putut aduce, dar niciodată nu poți folosi o mână de lucru la capacitate maximă, fără câțiva ani de experiență în spate”, a declarat Ramona Guraliuc.

În același timp managerul susține că activitatea UPU este supraîncărcată de persoanele care vin la spital fără a apela la medicul de familie.

„70% sunt non-urgențe. Practic, după definiție, știți foarte clar că urgența este cea care în momentul respectiv îți pune în pericol viața. Dacă e să tratăm după definiție, acestea sunt foarte puține… Nu putem explica unui pacient ce înseamnă urgența, când pentru el și o durere poate însemna o situație-limită. Nu avem dreptul să refuzăm niciun pacient”, a precizat Ramona Guraliuc. În medie, într-un interval de 24 de ore, cadrele medicale soluționează 120 de cazuri, însă există și zile de vârf, cu câte 150 de cereri de tratament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata