Sedinta de CL cu scantei la inceput de an de la banii municipalitatii

0 207

Prima şedinţă de Consiliu Local din acest an a adus şi primele discuţii contradictorii între  viceprimarul Cosmin Andrei şi primarul Cătălin Flutur. Acestea au avut loc pe marginea proiectului vizând acoperirea deficitului de la secţiunea de dezvoltare cu excedentul de la secţiunea de funcţionare a fost motiv de. În execuţia bugetului pe anul 2019, după încheierea operaţiunilor specifice privind încheierea exerciţiului bugetar, anul financiar s-a încheiat cu un deficit la secţiunea de dezvoltare de 10.830.921 lei şi cu un excedent la secţiunea de funcţionare în sumă 7.089.829 lei.

Primul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Cosmin Andrei care i-a amintit edilului că nu a avut niciun motiv să afirme de la începutul anului trecut că nu va avea bani nici pentru „un bec aprins”.

„Dacă la începutul anului domnul primare aţi afirmat fatalist că nu vom avea bani pentru partea de funcţionare şi Botoşaniul va avea un bec aprins şi unul nu, nu vom avea bani pentru subvenţie la termie, sau exista riscul acesta, aşa cum aţi declarat, iată că astăzi avem un excedent de şapte milioane de lei şi s-a confirmat ceea ce am spus de fiecare dată că vom închide anul la fel cum l-am făcut în ceilalţi ani precedenţi cu excedent, atât pe partea de dezvoltare, acolo unde nu sunt proiectele pe care le aşteaptă botoşănenii, cât şi pe partea de funcţionare. Poate anul acesta, ţinând cont că e un an electoral şi vă convine această comunicare, nu mai panicaţi cetăţenii. Am avut dreptate atunci când nu am majorat taxele şi impozitele locale şi am realizat un grad de încasare de 100%. Deci poate sunteţi sincer cu botoşănenii şi nu ne mai panicăm că nu vom avea nici în acest an bani nici pentru funcţionare, nici pentru dezvoltare, aşa cum aţi făcut-o de fiecare dată”, a spus Cosmin Andrei.

Cătălin Flutur a venit cu replică la adresa viceprimarului arătând că intervenţia acestuia dovedeşte „încă o dată faptul că e greu să înţelegem nişte lucruri care ţin de fineţea unui observator”.  „Municipiul Botoşani a primit în sfârşit nişte bani şi vorbesc de peste şase milioane de lei pe ultima sută de metri, la Crăciun şi după Crăciun. De asta, 6,3 milioane de lei i-am primit de la noul Guvern. Se adaugă în mod fericit faptul că execuţia încasărilor cel puţin la taxe şi impozite a fost perfectă şi mai mare cu aproape trei milioane lei decât anul trecut. O adunare simplă, 6,3 milioane şi cu trei milioane de lei ne duce undeva la nouă milioane şi ceva”, a afirmat edilul. Potrivit acestuia, al doilea lucru extraordinar este acela că s-a reparat o nedreptate pe o lege veche prin care tot excedentul care rămâne de la primării era confiscat de stat. „Am putut să întoarcem pe ultima sută de metri această hotărâre de Guvern, absolut catastrofică pentru tot ce înseamnă UAT-uri şi atunci cel puţin ne-au rămas banii ăştia”, a declarat Cătălin Flutur.

În final aleşii locali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata