Se solicită prelungirea stării de alertă. Noi măsuri anunțate de ministrul Tătaru și șeful DSU Raed Arafat

0 199

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți, la Palatul Victoria, că solicită prelungirea stării de alertă.Suntem pe trend ascendent, a spus ministrul Sănătății, marți seară, într-o declarație de presă.

Hotarare CNSU nr. 49 din 13.10.2020 si anexe

”S-a făcut evaluarea fiecărui indice prezentat la nivelul fiecărui județ(…). Datele precizate de către evidența populației, în fiecare localitate, referitoare la domicliu, sunt cele care sunt luate în calcul pentru a calcula acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori”, a spus ministrul Sănătății. S-a luat decizia de propunere a prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Raed Arafat a prezentat, marți seara, declarații cu privire la noile restricții luate în contextul creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2. „O să parcurg unele dintre măsurile care au fost aprobate în seara asta și propuse spre aprobare în cadrul hotărârii de Guvern de prelungirea stării de alertă 

Măsurile care sunt menite pentru a proteja și limita răspândirea virusului cum ar fi portul măștilor

 

– Unde incindeța este sub 3 la mie purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zonele de așteptar e.

– Unde incidența depășește 3 la mie ăurtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise, de la ieșirea de acasă până revenirea acasă

 

Referitor la programul teatrelor, cinematografelor și restaurantelor

– Unde incidența este sub sau egală cu 1.5 la mie ele vor funcționa cu capacitatea de 50%

– Atunci când incidența depășește 1.5 și este până la 3 la mie vor funcționa cu cap de 30% iar programul va fi redus până la 23:00

– Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitatea va fi sistată. Fac paranteză pentru hoteluri, care vor putea servi persoanele cazate în hoteluri.

Evenimentele private cum ar fi nunți, botezuri, aniversări, mese festive, în spațiile deschise precum și în spațiile închise sunt interzise pe plan național pe următoarea perioadă.

Ulterior, Arafat a precizat că „la acest moment, pentru a evita toate explicațiile unora și altora, soluția cea mai bună de protecție, este oprirea evenimentelor. Dacă situația se îmbunătățește, se poate reveni”.

 

Întrebat dacă această măsură este valabilă și în cazul lăcașurilor de cult, Arafat a spus că „Nu. Aici vorbim de evenimentele private. Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face și se face cu un număr redus de oameni. Vorbim aici de evenimentele care nu au nimic cu lăcatușul de cult: mesele festive, botezuri, dar în afara lăcașurilor de cult”.

Prin urmare, botezul în cadrul lăcașului de cult este permis, cu un număr limitat de participanți.

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata