Se reiau sondajele în rândul profesorilor pentru a stabili ce măsuri de protest se vor adopta

0 133

Sindicaliștii din învățământ au inițiat un referendum în rândul angajaților din sistem în ultima săptămână de școală, înainte de intrarea în vacanța de iarnă.

Nu au reușit să afle părerea tuturor membrilor cu privire la eventualele măsuri de protest ce ar urma să fie aplicate la finalul semestrului I. Astfel, în această săptămână, când reven în școli absolut toate categoriile de personal, odată cu reluarea cursurilor și în unitățile de învățământ preșcolar și primar, sindicaliștii vor chestiona în continuare profesorii pentru a stabili în ce mod își vor manifesta nemulțumirea față de neacordarea creșterii salariale de 16%, pe care o așteaptă de doi ani de zile. „Nu am reușit să chestionăm toți membrii de sindicat cu privire la măsurile de protest pe care vor să le aplicăm înainte de intrarea în vacanță. Luni au reluat cursurile și colegii noștri din învățământul primar și preșcolar și vom putea să finalizăm referendumul până vineri, 14 ianuarie, pentru a avea o situație clară”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

Principala nemulțumire rămâne nivelul salariilor din educație și modul de aplicare a legii salarizării funcționarilor plătiţi din fondurile publice. „S-a stabilit că salariile din învăţământ se majorează cu un sfert din jumătatea neacordată. Era o diferenţă între decembrie 2018 şi 2022, cum era perspectiva aplicării Legii 153 şi atunci, un sfert din acea diferenţă s-a dat la 1 ianuarie 2019, încă un sfert la 1 ianuarie 2020 şi a rămas jumătate din diferenţă. Ori, acum, noi ar urma să primim doar o majorare de 3,7 – 3,8%”, a spus Liviu Axinte. Mai mult de atât majorarea nu va fi aplicată și personalul nedidactic. „Nu este în regulă ca aceşti colegi să nu primească niciun leu de doi ani”, a precizat liderul LSI.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata