Se pregătesc probe noi la Evaluarea Națională

0 289

Absolvenții de gimnaziu ar urma să susțină și o probă de educație fizică, igienă, nutriție și fair play la Evaluarea Națională, pe lângă probele la Română şi Matematică.

Educația fizică ar putea deveni probă obligatorie în cadrul examenului Evaluare Naţională. Un proiect de modificare a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 în acest sens a fost depus la Senat. Proiectul prevede că „la finalul clasei a II-a, fiecare şcoală, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, organizează şi realizează evaluarea competenţelor fundamentale: scris-citit şi matematică, competențe privind stilul de viață activ. Rezultatele evaluărilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate se comunică părinţilor elevilor şi constituie documente din portofoliul educaţional al elevului”.

De asemenea, „la finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe de evaluare a competențelor privind stilul de viață activ.

a) probă practică pentru evaluarea deprinderilor motrice dintr-o disciplină sportivă la alegere, prevăzută de programa școlară

b) proba teoretică pentru evaluarea cunoștiințelor de igienă personală, nutriție, fair-play.

Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi pentru preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor elevilor şi sunt trecute în portofoliul educaţional al elevului”, se mai arată în proiect.

Proba sportivă ar urma să fie inclusă şi la Evalurea Naţională de la finalul clasei a VIII-a.

 

„La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:

f) o probă practică a deprinderilor motrice dintr o disciplină sportivă la alegere prevăzută de programa școlară, susținută în timpul anului școlar”, se mai arată în proiect.

 

„Educația fizică în cadrul evaluărilor naționale denumită: Competențe privind stilul de viață activ. Ne propunem trei obiective majore: conștientizarea importanței mișcării, alimentația sănătoasă, igienă!”, a anunţat senatorul PSD Bogdan-Constantin Matei, unul dintre iniţiatorii proiectului depus la Senat, pe Facebook.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata