Şcoala, gratuită doar în teorie. Părinţii trebuie să aducă de acasă, în medie, 3.000 de lei anual

0 557

Sistemul de învăţământ din România ne demonstrează, încă o dată, că de la teorie la practică e cale lungă. Teoretic, şcoala e gratuită. Practic, însă, părinţii trebuie să aducă, de acasă, în medie, pe an, pentru fiecare copil, 3.000 de lei. În ultimii 8 ani, cheltuielile pentru educaţie s-au dublat, conform unui sondaj realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, citat de observator.tv

46% dintre părinţi spun că dau cei mai mulţi pe materiale didactice. Adică rechizite, dotarea sălilor de clasă şi manuale. La acestea se mai adaugă „fondul clasei”. Iar 28% dintre părinţi vorbesc şi despre un alt „fond”, cel al şcolii, care creşte semnificativ costul ascuns al educaţiei.Totuşi, procentul părinţilor care plătesc aceste taxe „neoficiale” a scăzut de la 72% în 2010 până la 56% în prezent. Dar în ultimii 8 ani au apărut categorii noi de costuri. Cele asociate programelor de after school. Aproximativ 90% dintre părinţii care au copii în astfel de programe spun că suportă integral cheltuielile. Şi asta indiferent că vorbim de instituţii publice sau private.

 

Meditaţiile cresc şi ele costul educaţiei. Faţă de 2010, procentul celor care apelează la meditaţii plătite la materiile studiate în şcoală a crescut de la 24% la 40%. Şi preţul orelor este acum mai mare. De la aproximativ 1.350 de lei pe an a ajuns la peste 1.850 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata