Schit sfintit azi de IPS Teofan la Horodistea – Paltinis

0 1.032

Schitul „Sfântul Ioan Iacob” din localitatea Horodiștea, comuna Păltiniș, este sfințit duminică de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, în ziua cinstirii Cuviosului născut în localitatea botoșăneană. Slujba de sfințire are loc în această dimineaţă.

Schitul de maici a fost ridicat în apropierea casei natale a Sfântului Ioan Iacob și va funcționa în subordinea Mănăstirii Vorona.

Sfântul Ioan Iacob s-a născut în 23 iulie 1913 în Crăiniceni, localitate care a fost inclusă din 1968 în satul Horodiștea, comuna Păltiniș. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul. În anul 1933, intra în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani a fost tuns în monahism cu numele de Ioan. Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat egumen al Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952. Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Sfânta Ana, din apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul. A murit în 5 august 1960, la vârsta de 47 ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă. Acesta a fost așezat spre închinare în biserica Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

În data de 31 ianuarie 2016 a avut loc proclamarea cinstirii ca Sfânt a Cuviosului Ioan Iacob în Patriarhia Ierusalimului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata