Schimbări introduse de Guvern în compensarea prețurilor la energie

0 179

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență care modifică condițiile pentru sprijinul financiar acordat la compensarea prețului la energie.

1. Una dintre modificările aduse OUG nr. 166/2022 vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, măsura o să vizeze și pe butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

 

2. Documentele justificative prin care se face dovada datoriilor față de furnizorii de energie pot să cuprindă datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Mai mult, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.

3. Totodată, se introducere prevederea privind anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului.

 

4. Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata