parlamentare sus
achitei top

Scandal intre locatari si alesii locali de la blocurile noi de pe Unirii in prezenta investitorului Tonino Boldea

0 892

Construcția celor două blocuri de pe Pietonalul Unirii, în locul fostelor garaje UGIRA, a primit avizul consilierilor locali în şedinţa de vineri, deşi a stârnit nemulţumirea celor care locuiesc în zonă. Locatarii susţin că traficul maşinilor va duce la degradarea stării blocurilor existente iar faptul că blocurile noi vor avea mai multe etaje decât cele existente ar da un aspect inestetic zonei.

psd parl jos

Primul care a luat cuvântul a fost Petrică Butnaru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 1 : „Asociaţiile au cele mai vechi clădiri din Botoşani. Toate utilajele , maşinile, vor treace pe aceste alei care se învecinează lângă blocuri, cu o situaţie precară. Dacă se va fixa o arteră de circulaţie pentru tonaj greu aceste clădiri vor fi afectate. De la Primărie au fost trimise notificări pentru caz de seism. Eu vă întreb când am gândit bine şi corect atunci când am cerut exeperizarea sau acum când vor circula aceste maşini de mare tonaj…Este zona zero, nu este o palmă de pământ care să nu fie cerută spre retrocedare şi bătălia e mare. Este afectat tot cartierul Unirii”

Pentru a lămuri situaţie a intervenit Marina Murariu, viceprimarul muncipiului : Aş dori un punct de vedere de la preşedintele comisiei de sistematizare şi a domnului arhitect şef”
Viceprimarul Cosmin Andrei : „Nu ştiu dacă aş putea să vorbesc în numele comsiei de sistematizare. Eu vin cu propunerea  să împărţim această problemă în două : prima să aprobăm construcţia şi al doua să discutăm soluţia pentru trafic, în ceea ce priveşte accesul mijloacelor de transpor. Să avem şi un punct de vedere al domnului arhitect Sandu şi să lăsăm netratată azi doar problema din punct de vedere al accesului auto. Vreau să ştiu dacă putem face acest lucru”
Arhitectul Dan Sandu a dat undă verde celor doi viceprimari : „În comisia de circulaţie se dă aviz dar se va stabili traseele pe care vor circula maşinile. Aceste lucruri se pot stabili ulterior”
Marina Murariu : „În perioada de consultare am primit atât din partea locuitorilor şi a Muzeului Judeţean nu sunt de acord ca accesul să fie din Bld. M. Eminescu prin spate la Muzeu…Singura posibilitate de circulaţie este prin Aleea Maxim Gorki – Aleea Unirii. Investitorul va reface pe cheltuiala lui drumurile pe care le va afecta”
Consilierul local Laurenţiu Maftei, a fost cel care a cerut cele mai multe explicaţii  : „În procedura care a fost până în prezent a avut loc o întâlnire la care au participat 26 de cetăţeni care au formulat amendamente care au fost transmise dezvoltatorului, dar mai sunt foarte multe probleme cu acest proiect. Nu suntem împotriva acestei investiţii dar să găsim soluţii să ducem până la capăt solicitările cetăţenilor. Nu se aminteşte înălţimea acestor blocuri, faţada spre Unirii toate blocurile sunt cu trei sau patru etaje investitorul vrea cu şase etaje…Acest cartier este din 1960 – 1965, sunt în zonă monumente istorice, zone care trebuie protejate, cartierul nu are străzi de circulaţie, acolo sunt alei de 2,5 m”.

A intervenit și consilierul Eugen Țurcanu : „Acolo erau niște șandramale vechi, ca vai de capul lor. Vine un investitor local și face ceva: dezvoltă zona, înfrumusețează zona. Va fi o oază de civilizație în oraș. Acum suntem condiționați de unii sau de alții, să nu intrăm cu utilajele că vom distruge. Trebuie să încurajăm investiția și important este că schimbăm fața orașului”.

Prezent la şedinţă a fost şi investitorul Tonino Boldea, care însă a preferat să nu ia cuvântul, ascultând însă opiniile celor prezenţi la şedinţă.

Proiectul de hotârâre a trecut cu amendamentele propuse de cei doi viceprimari cu 22 de voturi pentru şi o singură abţinere. Blocurile vor avea patru şi şase etaje, cu spaţii comerciale, parcare subterană şi supraterană, precum şi să amenajeze o zonă de spaţiu verde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata