Săpături arheologice la Flămânzi

0 1.220

Cercetările de la Flamanzi sunt realizate de o echipă formată din arheologi de la Muzeul Județean Botoșani, în parteneriat cu arheologi şi antropologi de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia.

Săpăturile vizează un o necropolă tumulara – Movila Ciurari I (mormânt peste care este ridicată o movilă de piatră și pământ), probabil din epoca bronzului, aproximativ acum 4000 de ani. Obiectivul se află în extravilanul localității Flămânzi, la cca 4 Km, pe partea stângă a DJ 282, spre com. Prăjeni, iar construcție este similară ca funcție și contemporană cu piramidele egiptene.

Se presupune că aceste morminte aparțin unor persoane importante ale populației preistorice din zona noastră, acolo ar pute fi înhumați conducătorii ori preoții, iar acești tumuli reprezintă elemente de prestigiu funerar. ,,Faptul că o anumită comunitate sapă groapa și construiește aceste morminte și le acoperă cu adevărate dealuri artificiale, probabil semnalizau și altor populații faptul că acolo se află o căpetenie de top sau persoane importante ale comunității”, a precizat Adela Kovacs – muzeograf al Muzeului Județean Botoșani.

Sursa foto Facebook

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata