pas top

Sancțiuni date de polițiști în ziua alegerilor locale

0 143

Structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acționat, potrivit competenței, pentru buna derulare a procesului electoral și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, în toate localitățile din județul Botoșani. 

 

La nivelul județului Botoșani, procesul electoral s-a încheiat fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

 

În cursul zilei de ieri, 27 septembrie 2020, până la ora 21:00, au fost înregistrate 30 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, toate fiind verificate cu celeritate de către polițiști. 

 

În urma verificărilor, 11 cazuri s-au confirmat, 17 dintre faptele sesizate nu s-au confirmat, iar în opt cazuri, forțele M.A.I. au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 19.000 de lei, atât pentru nerespectarea pevederilor Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, cât și pentru nerespectarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

Precizăm faptul că două dintre contravenții au fost constatate  în mod direct de către efectivele de ordine publică aflate în teren.

 

Exemplu:

Un tânăr de 32 de ani, din localitatea  Corni, în timp ce se afla în cabina de votare a fotografiat buletinele de vot, fiind surprins de către președintele secției, care a sesizat forțele de ordine. 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 600 de lei. 

 

În cinci  dintre cazurile confirmate au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunilor de distrugere, fraudă la vot, fals si uz de fals, nerespectarea regimului de vot și lovire sau alte violențe. 

 

Exemplu:

Un tânăr de 27 de ani, din localitatea Santa Mare, în timp ce se afla în drumul public, ar fi fost lovit de către un consătean de 40 de ani, pe fondul unui conflict spontan izbucnit în urma unor neînșelegeri privind persoana pe care ar susține-o la alegerile locale, tânărul de 27 de ani. 

În cauză s-a deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. 

 

Totodată, forțele de ordine au asigurat securitatea transportului materialelor rezultate în urma procesului de votare și a dosarelor întocmite de birourile electorale. 

 

Le mulțumim cetățenilor care, în timpul procesului electoral, au dat dovadă de responsabilitate și au înțeles să respecte legislația în vigoare. 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata