locale psd
locale sus

Salariul minim pe economie si punctul de pensie se majoreaza de la 1 ianuarie 2018

0 715

Guvernul Tudose a decis în şedinţa de astăzi majorarea salariului minim pe economie, a pensiei minime şi a punctului de pensie, începând cu 1 ianuarie 2018.

simio cosma

Potrivit hotărârii luate de Guvern, salariul minim brut pe economie va creşte la 1.900 de lei, pensia minimă garantată va fi de 640 de lei, în timp ce punctul de pensie se va majora până la 1.100 de lei.

„Va propunem astazi o hotarare de Guvern prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018, in conditiile in care, la vremea respectiva, nu fusese luata in calcul intoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

Tot astazi, va prezit in prima lectura un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului va creste, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, data de 1233 de lei cat este in prezent. Pentru asigurarea acestei cresteri, ICC nu va mai fi raportata, pe viitor, la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISC), care este astazi de 500 de lei, iar indemnizatia va fi de doua ori si jumatate ISC.

In acelasi timp, propunem amanarea Venitului Minim de Incluziune (VMI) cu un an, pana la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindca sistemul informatic nu este, inca, pregatit.

Nu in ultimul rand, proiectul de ordonanta prevede cresterea pensiei minime la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, dar ATENTIE, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii pilonului II va fi cel putin aceeasi, la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului minim brut pe tara la 1.900 de lei”, a declarat Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, în şedinţa de Guvern de astăzi.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata