Salarii mai mari pentru profesori de la 1 iunie

0 204

Salariile profesorilor și ale angajaților din învățământ urmează să crească de la 1 iunie. Asta, în urma Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 128/2023, care prevede creșterea etapizată a salariilor.

Majorarea din luna iunie va fi făcută conform grilelor aprobate de Executiv. Salariul net este de doar 58% din salariu brut, iar din salariile de bază, regăsite în grila de salarizare din educație, aproximativ 42% reprezintă impozite și contribuții la stat. Grilele publicate sunt referitoare la salariile de bază brute, echivalente pentru gradația 0, pe fiecare funcție, tranșă de vechime și grade didactice.

simio cosma

La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Educației a cheltuit suma de 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale anului. Asta, din bugetul de cheltuieli de personal. Informația apare într-un memorandum aprobat de Guvern, la finalul lunii aprilie.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, scrie Ministerul Finanțelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata