Românii vor lua mai greu și mai scump un credit în 2019

0 751

2019 va fi un an greu pentru românii care vor dori un credit. Taxa pe lăcomie va creşte costurile de creditare, atenţionează Banca Naţională, iar asta se va simţi în buzunarele noastre. Avertismentul BNR a fost transmis într-o scrisoare Ministerului de Finanţe. Vestea bună este că ratele la creditele în lei au scăzut faţă de anul trecut. BNR vine cu veşti proaste atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, care vor plăti şi ei consecinţele „taxei pe lăcomie”. Potrivit observator.tv, în 2019, pierderile sistemului bancar vor fi de 680 de milioane de lei, iar în 2020 vor ajunge la aproape 3,4 miliarde de lei. Mai mult, doar 4 bănci din cele 35 de pe piaţă vor rămâne profitabile în acest an. Analiza mai arată şi că nivelul indicelui Robor nu are legătură cu profitul băncilor.

IANCU GUDA, analist economic: Robor este influenţat de inflaţie, lichiditate şi risc şi nu este decis de o bancă, de două bănci sau de zece bănci, unilateral, subiectiv sau preferenţial. De ce nu a venit nimeni în 2012 cu o taxă pe Robor la 6%? Atunci nu era mare, când inflaţia era 5%?

În prezent, indicele Robor la 3 luni, care influenţează creditele în lei, este de 2,97 la sută, aşa că ratele au mai scăzut faţă de a doua jumătate a anului trecut.

De exemplu, pentru un credit mediu Prima Casă, pe 30 de ani, un român plătea în luna august o rată de 1.237 de lei, iar acum achită cu 37 de lei mai puţin. Ratele ar putea ajunge la puţin peste o mie de lei, dacă şi Robor coboară până la 2%. Analiştii ne sfătuiesc să mai aşteptăm puţin dacă vrem să ne cumpărăm o locuinţă.

IANCU GUDA, analist economic: Vom vedea, în 2019, maxim 2020 o scădere a preţurilor în imobiliare cu 20-30%. Şi acest lucru se va întâmpla deoarece oferta continuă să crească, sunt proiecte deja antamate, în curs de derulare, care vor fi finalizate în următorii doi ani, iar cererea scade semnificativ.

DORU ILIESCU, broker de credite: De pe la jumătatea anului 2018 chiar am constatat o scădere a cererii de finanţare, indiferent că vorbim de consum sau ipotecare. Probabil că trăim un ciclu, am atins maximum şi acum ne îndreptăm către partea de jos.

De la 1 ianuarie, românii obţin mai greu credite, pentru că Banca Naţională a limitat gradul de îndatorare la cel mult 40% din venitul net pentru împrumuturile în lei şi 20% pentru cele în valută.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata