psd parlament top
PNL top parlamentare

Românii sunt din ce în ce mai ingrijorați de creșterea prețurilor și creșterea sărăciei

0 152

Un studiu publicat recent arată faptul că românii sunt îngrijorați, într-o proporție mare de creșterea prețurilor și de creșterea sărăciei. Studiul mai arată faptul că o creștere a ingrijorării este și în jurul ideii unei posibile crize alimentare sau de apă.

Faptul că sunt surse guvernamentale care susțin că TVA-ul va crește din 2025 va accentua acest ritm de creștere a îngrijorării în rândul românilor. Alexandra Smedoiu, președintele Asociației CFA România, a menționat că anul viitor ar putea aduce o creștere a TVA-ului, posibil între 2 și 3 puncte procentuale. Aceasta a făcut declarația în cadrul lansării raportului „FY25 Macroeconomic Outlook” al asociației.

Românii sunt din ce în ce mai ingrijorați de creșterea prețurilor și creșterea sărăciei

Studiul subliniază percepțiile actuale asupra lumii, care par să fie dominate de probleme precum războaiele, conflictele armate, atacurile teroriste, schimbările climatice și crizele economice, totul pe un fundal de incertitudine. În contextul românesc, creșterea sărăciei și polarizarea economică sunt văzute ca fiind mai alarmante comparativ cu alte țări din regiune.

Studiul arată că jumătate din populația Europei Centrale și de Est consideră războiul cea mai mare amenințare externă, fiind urmată de inflația rapidă a prețurilor și de migrarea refugiaților. Românii împărtășesc această îngrijorare față de război și de creșterea costurilor, dar, în comparație cu media regională, au o preocupare mai accentuată față de creșterea sărăciei, care îi afectează pe 43% dintre ei, față de 29% în alte țări.

De asemenea, 24% dintre români se tem de posibile crize alimentare sau de apă pe termen lung, un procent semnificativ mai mare decât media de 12% din regiune. Totodată, adâncirea inegalităților economice este o altă sursă de îngrijorare pentru 27% dintre români, față de 20% în restul Europei Centrale și de Est.

Românii sunt mulțumiți de viața lor chiar dacă produsele s-au scumpit

Studiul care este extrem de interesant în contextul în care produsele s-au scumpit simțitor în ultima perioadă arată că românii sunt mulțumiți de viața lor. În Europa Centrală și de Est, majoritatea oamenilor se declară moderat mulțumiți de viața lor, iar familia este un factor central care contribuie la această evaluare pozitivă. Potrivit indicelui TRIM privind satisfacția generală, Austria (66), România (65) și Bulgaria (58) au un nivel de satisfacție ce depășește media regională.

Un alt studiu recent care se contrazice cu cel prezentat în text face referire la modul în care europenii, inclusiv românii, fac față creșterii de prețuri.

Un sondaj recent arată că tot mai mulți europeni sunt nevoiți să își reducă cheltuielile pentru a face față ratelor locuințelor în continuă creștere. În ultimul an, prețurile la locuințe au urcat cu 54% în Europa, forțând multe familii să își ajusteze serios bugetele. Peste unul din zece cetățeni europeni a renunțat chiar și la produse esențiale pentru a-și acoperi cheltuielile de trai.

În România, 20% dintre respondenți apelează la împrumuturi pentru a-și acoperi costurile lunare, iar 19% spun că se descurcă greu cu un singur salariu pe toată luna. Aproximativ 80% au început să reducă drastic cheltuielile, inclusiv pe cele pentru alimente. Așadar, românii sunt din ce în ce mai ingrijorați de creșterea prețurilor și creșterea sărăciei.

 

Cosma pentru oameni
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata