România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri la prețurile energiei electrice și gazelor în prima parte din 2023

0 117

Prețurile înainte de impozitare ale energiei electrice și ale gazelor naturale au crescut vertiginos după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, dar acum sunt în scădere. Deși ușor mai mari decât în a doua jumătate a anului 2022, prețurile finale pentru clienți, inclusiv taxele, au atins vârful în prima jumătate a anului 2023, potrivit unei analize a Euronews.Costurile energiei electrice și ale gazelor, care au cunoscut o creștere bruscă după invazia rusă în Ucraina, se stabilizează acum în Europa, după ce au atins un vârf în prima jumătate a anului 2023. În timp ce prețurile înainte de impozitare sunt în scădere, unele țări au înghețat deja măsurile de sprijin pe care le-au oferit gospodăriilor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor de consum.UE pare să fie mai pregătită pentru iarna din acest an, acum că a înlocuit în mare parte energia rusească, dar merită remarcat faptul că există disparități între prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale între țările individuale, atât în interiorul, cât și în afara blocului.

 

Care sunt țările cu cele mai mari și cele mai mici prețuri din Europa și cu cât au crescut prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022?

 

În prima jumătate a anului 2023, prețurile medii ale energiei electrice pentru gospodării, inclusiv toate taxele, în UE au crescut de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

 

Prețul mediu al gazelor naturale a crescut, de asemenea, de la 8,6 euro/100 kWh la 11,9 euro/100 kWh în aceeași perioadă. Acestea sunt cele mai mari prețuri înregistrate de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE.

Dacă ne uităm la variațiile procentuale de la un an la altul, prețurile energiei electrice în UE au crescut cu 14,5% în prima jumătate a anului 2023, iar cele ale gazelor naturale au crescut cu 37,9%. Aceste cifre sunt mai mici decât în a doua jumătate a anului 2022, când variațiile procentuale de la un an la altul au atins vârful.În prima jumătate a anului 2023, prețurile energiei electrice cu taxe incluse pentru consumatorii casnici din Spațiul Economic European (SEE) au variat de la 11,4 euro/100 kWh în Bulgaria la 47,5 euro/100 kWh în Țările de Jos. Țările de Jos au fost urmate de Belgia (43,5 euro), România (42 euro) și Germania (41,3 euro).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata