România educată! Peste cinci mii de elevi din judet lăsați fără bani de navetă de instituțiile statului
Părinții a mii de elevi vor plăti transportul acestora la unitățile școlare. În luna decembrie niciun operator de transport nu va mai elibera abonamente gratuite elevilor.
Decizia acestora vine după ce în lunile octombrie și noiembrie nu au primit bani pentru abonamentele eliberate elevilor.
Elevii din județul Botoșani nu vor mai avea transport gratuit la școală pe luna decembrie, pentru că nu au fost plătite facturile de către inspectoratele școlare. Ministerul Educației nu a virat sumele pe care inspectoratele școlare ar fi trebuit să le plătească transportatorilor care asigură transportul elevilor,
5.411 este totalul elevilor care fac naveta la Botoșani. 33 de elevi din ciclul primar, 191 de elevi din ciclul gimnazial iar 5.187 de elevi din ciclul liceal.
„Din această lună elevii plătesc. Avem o scurtă perioadă în septembrie, apoi toată luna octombrie și noiembrie au fost abonamente gratuite. Operatorii au făcut facturi. Nu și-au primit banii două luni, în septembrie fiind doar doi operatori. Nu pot să le cer operatorilor să facă în continuare transport gratuit pe baza a ce? Așteptăm pentru că acolo este o divergență de opinie între Ministerul Educației, ANRSC și Ministerul Dezvoltării și se așteaptă un punct de vedere scris, o să-l avem și noi. Până acum nu avem decât discuții, din care a reieșit că Ministerul Educației are bani numai că nu primește avizul pentru a da drumul la bani de la ANRSC și Ministerul Dezvoltării, practic aici e o problemă. Este o interpretare legislativă”, a spus vineri dimineață Bogdan Suruciuc, inspector școlar general IȘJ Botoșani.
Un răspuns pe această temă a primit vineri la prânz Inspectoratul Școlar Județean de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației, comunicat prin adresa nr. 217685/07.12.2023, înregistrată la Ministerul Educației cu nr. 13960/07.12.2023, conținând clarificările de cu privire (a încadrarea in categoria „serviciilor publice de transport” pentru unele situații existente la nivel județean, în vederea aplicării prevederilor art. 83 alin. (1) sf alin. (2) lit. b) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, si ale H.G. nr. 810/2023, pentru acordarea facilităților de transport rutier județean elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, din bugetul Ministerului Educației, prin inspectoratele școlare.
„Potrivit informațiilor transmise Ministerului Educației de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice in județele Arges, Botosani, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, lași, Mehedinți/, Neamț, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiș si Maramureș nu este asigurat serviciul public de transport rutier județean, din care:
. în județele Giurgiu, Teleorman si Timiș nu se asigură sub nicio formă serviciul public de transport rutier județean;
. în județele Argeș, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Harghita, lași, Mehedinți, Neamț, Prahova, Suceava si Maramureș serviciul se efectuează prin licențe de traseu emise de consiliul județean, dar nu întrunește condițiile legale de serviciu public de transport rutier.”, se arată în adresa primită de ISJ Botoșani.
Pe noua lege a Educației transportul gratuit al elevilor la școală este mult mai birocratic și a pus probleme de la început.
Nici în prezent, în al doilea modul de școală nu toți elevii din țară beneficiază de abonamente gratuite. Asta pentru că Ministerul nu a precizat în lege și situația în care unii elevi navetiști locuiesc în județe unde Consiliul Județean nu are contract cu transportatorii, astfel că nu poate deconta. S-a dovedit că ar fi 13 județe în această situație, iar în realitate “cred că în toate județele avem această situație”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion în cadrul unei dezbateri publice organizată online.
Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală.
„În vederea realizării unei analize la nivel national a situației acordării de facilităților fiscale de transport elevilor din învățământul preuniversitar, vă rugăm să ne transmiteți până la marți, 12 decembrie 2023, situația numerică a acestora, de la intrarea în vigoare a H.G. nr. 810/2023 și până în prezent”, se arată în același răspuns primit vineri de ISJ Botoșani.
La dezbaterea publică din luna august, privind metodologia de acordare a transportului gratuit pentru elevi, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spunea că nu estimează că vor fi multe situații în care să nu existe transport public asigurat:
“Sume forfetare primesc doar acei elevi, și îndrăznesc să cred că ei sunt foarte puțini la număr, care locuiesc într-o localitate unde nu există linie de transport de niciun fel, nu există nici tren, nici autobuz, nici microbuz, nici barcă, doar în această situație acordăm sume forfetare. În toate celelalte situații avem gratuitatea pe mijloacele de transport existente. Deci este anormal să facem o comparație între elevii care primeau sume forfetare anul trecut și cei care vor primi anul acesta și care vor fi doar ca excepții, pentru că în mare, localitățile sunt acoperite de linii de transport”, spunea Sorin Ion, secretarul de stat, la dezbaterea publică online privind acordarea gratuității la transport dinainte să înceapă școala.
Ce se întâmplă azi în zeci de județe demontează explicațiile de atunci și după patru luni părinții sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru ca elevii navetiști.