Rezultatele școlare slabe, lacunele mari cu care elevii vin din gimnaziu la liceu și care nu mai pot fi recuperate, problema majoră a neparticipării elevilor la Bacalaureat
„Problema majoră a neparticipării elevilor la Bacalaureat constă în rezultatele școlare slabe obținute pe parcurs, lacunele mari cu care vin de la gimnaziu la liceu și care nu mai pot fi recuperate la nivelul liceului, conform cercetărilor noastre”, a declarat intr-un interviu pentru Edupedu.ro profesoara Adela Țăranu, una dintre coordonatoarele studiului Liceeni din România. Implicarea și autonomia liceenilor.
La simularea 25.000 de Bacalaureat de astăzi, 26 martie, 25.000 de elevi de clasa a XII-a nu s-au prezentat, adică 20% din totalul acestei generații.
La nivelul județului Botoșani la simularea examenului de bacalaureat au absentat peste 400 de elevi. Astfel la simularea de la limba română din totalul celor 2583 de elevi înscriși, 2170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat. La a doua probă din totalul celor 2583 de elevi înscriși, 2142 de elevi au fost prezenți, iar 441 elevi au absentat ( matematică: 1638 înscriși, 1342 prezenți, 296 absenți; istorie: 945 înscriși, 800 prezenți, 145 absenți). La ultima probă din totalul celor 2583 de elevi înscriși, 2124 de elevi au fost prezenți, iar 459 de elevi au absentat.
În legătură cu absenteismului la simularea pentru examenul de Bacalaureat 2025, ministrul Daniel David a spus că școlile trebuie să poarte discuții pe rezultate până la nivel de elevi și părinți „astfel încât elevul să vadă un câștig prin participarea la aceste simulări”.
„Situația socio-economică a elevilor care vin din medii defavorizate” este un alt factor care determina neparticiparea la examenul de Bacalaureat, a spus Adela Țăranu.
În acest sens „1/5 dintre liceeni afirmă că familiile lor nu își permit cheltuielile minime pentru a frecventa zilnic liceul, deci absentează”.
Mulți elevi întâmpină dificultăți în a ajunge la școală, pur și simplu pentru că nu își permit banii de transport.
Declarațiile cercetătoarei Adela Țăranu despre examenul de Bacalaureat
„Din studiile noastre nu rezultă că nu și-ar dori o anumită disciplină. Da, e adevărat că, atunci când se apropie de bacalaureat, ar vrea să poată face niște opțiuni pentru anumite discipline.
Mai au interes și pentru celelalte, dar oricum merg pe minimă rezistență și minim efort și se descurcă cumva cu ele. Nu are sens să te joci sau să ascunzi problema și să o rezolvi superficial.
Referitor la lipsa unei liste flexibile pentru bacalaureat, studiile noastre arată că majoritatea elevilor susțin examenul de bacalaureat. Problema nu este neapărat legată de disciplinele de bacalaureat. Dacă își aleg profilul care corespunde intereselor lor, atunci nu este o problemă, pentru că au opțiuni și la proba E, și la proba F. La probele scrise, au posibilitatea de a alege între două discipline.
Conform cercetărilor noastre, problema majoră a neparticipării elevilor la bacalaureat constă în rezultatele școlare slabe obținute pe parcurs, lacunele mari cu care vin de la gimnaziu la liceu și care nu mai pot fi recuperate la nivelul liceului.
Un alt factor este situația socio-economică defavorizată a elevilor care provin din medii dezavantajate. Studiul privind Calitatea vieții liceenilor din România arată că mulți elevi întâmpină dificultăți în a ajunge la școală, pur și simplu pentru că nu își permit banii de transport.
De asemenea, nevoia sau interesul pentru integrarea rapidă pe piața muncii reprezintă un alt factor important. Mulți elevi nu continuă studiile pentru că vor să intre pe piața muncii, pentru că nu au bani, au nevoie de un venit și consideră că nu au nevoie de bacalaureat.
Un alt aspect relevant este că 1/5 dintre liceeni afirmă că familiile lor nu își permit cheltuielile minime pentru ca ei să frecventeze zilnic liceul, motiv pentru care absentează frecvent. Este clar că aceasta este o problemă reală.”