locale pnl

Revolta a locatarilor din blocul de pe strada Primaverii afectat de explozie

0 534

Locatarii din blocul de pe strada Primăverii din municipiu afectaţi de explozia de vineri au venit azi la Primărie. Aceştia susţin că vineri într-un apartament situat la etajul I se efectuau lucrări la reţeaua de gaz. În acelaşi timp aceştia doresc ca cheltuielile pentru consolidarea blocului să fie suportate de municialitate. Aceştia doresc soluţionarea acestei situaţii astfel încât să poată reveni în cel mai scurt timp în locuinţe. Doleanţele le-au prezentat primarului Cătălin Flutur şi celor doi viceprimari Cosmin Andrei şi Marian Murariu. Edilul municipiului a explicat situţia de la ora actuală dar şi paşii legali ce trebuie urmaţi. „Sunt două-trei etape pe care trebuie să le urmăm acum, conform legilor din România şi conform procesului verbal făcut de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Primul pas este să stabilim nivelul dezastrului şi modul de intervenţie. Pentru asta trebuie să facem acea expertiză. Se poate întâmpla să coste 10.000 de lei sau un milion de lei. Numai expertiza ne poate spune ce nivel de intervenţie o să avem. Trebuie să conlucrăm pentru că suntem în faza în care vom face o intervenţie într-un bloc în care sunt doar proprietari. Noi, autorităţile, Consiliul Local şi Instituţia Prefectului, dumneavoastră- proprietarii şi Asociaţia de proprietari trebuie să conlucrăm. Nu cred că expertiza va dura mai mult de 48 de ore şi plecând de la acea soluţie vom lua măsuri. Joi am stabilit o şedinţă extraordinară de CL, facem anchete ca să ştim suma cu care vă putem ajuta” a spus primarul Cătălin Flutur.
Locatarii por beneficia de spriijin financiar în baza unei anchetei sociale efectuate de Serviciul Public Local de Asistenţă Socială. În această situaţie se poate acorda un sprijin de maxim 2.000 de lei, sumă stabilită de aleşii locali în 2006. Un alt sprijin financiar ar putea fi acordat in partea Ministerului Muncii, prin Agenţia de Prestaţii şi Inspecţie Socială.

simio cosma

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii au înaintat azi Primărie un proces verbal cu măsurile ce trebuiesc luate
– încetarea utilizării apartamentelor 2, 4, 5, 8 şi 11. (Până la expertizarea clădirii nici un cetăţean nu este lăsat să stea în locuinţă)
– proprietarii au obligaţia, cu sprijinul autorităţilor locale şi centrale să asigure expertizarea tehnică a blocului de către un expert tehnic (termen 18 septembrie),
– proprietarii au obligaţia să asigure proiectarea, autorizarea în regim de urgenţă şi execuţia lucrărilor de consolidare, reparaţii şi refacere care vor fi stabilite de expertul tehnic (termen 15 octombrie),
– asociaţia de proprietari are obligaţia să coordoneze realizarea expertizei tehnice, proiectării, autorizării în regim de urgenţă şi execuţia lucrărilor de consolidare (termen 15 octombrie).
Consiliul Local Botoşani trebuie să monitorizeze derularea tuturor lucrărilor, iar Instituţia Prefectului să-i sprijine pe proprietarii apartamentelor pentru obţinerea de ajutoare de la bugetul de stat, destinate realizării acţiunilor de intervenţie, în vederea punerii în siguranţă a blocului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata