Reducerea numarului de ore pentru elevi va duce la disponibilizari

0 331

Legea care reduce numărul de ore la gimnaziu și liceu va conduce la realizarea unui nou plan-cadru, a anunțat ministrul Educației. Liderii sindicali consideră că prin aceste reduceri se va recurge la disponibilizări în sistemul educaţional. Parlamentul a votat în octombrie un proiect care scade numărul de ore la școală și liceu. Elevii din învățământul primar vor avea 20 de ore/săptămână (față de 19-22 ore în prezent), elevii de gimnaziu vor avea 25 de ore (față de 26-34 în prezent) și cei de liceu – 30 de ore pe săptămână.

Legea urmează să fie promulgată de preşedintele ţării. „Preşedintele este obligat să o promulge. A fost un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari prin care s-a stabilit numărul mediu de ore pe cicluri de învăţământ. Iniţiativa legislativă a fost votată şi trimisă preşedintelui în decembrie 2018, iar la începutul acestui an, preşedintele a reîntors în parlament proiectul de lege, spre a fi reexaminat, având în vedere mai multe aspecte, printre care inclusiv faptul că a fost legiferat fără a avea un studiu de impact”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ. Acesta susţine că la nivel naţional din calculele liderilor sindicali, prin reducerea numărului de ore ar fi disponibilizate peste 20.000 de cadre didactice, cei mai afectaţi fiind profesorii de la gimnaziu. „Acum trei ani, când au fost făcute actualele planuri cadru, chiar actualul ministru, pe atunci secretar de stat, a girat modificarea planurilor şi mărirea numărului de ore la gimnaziu. Acum nu ştim care materii vor fi afectate, la care discipline vor fi făcute reduceri”, a precizat Liviu Axinte.

Prin această lege, numărul orelor se reduce, în medie, cu cinci ore săptămânal. Programul elevilor ar arăta astfel: copiii din clasele I – IV ar trebui să stea la şcoală în medie 20 de ore pe săptămână, cu patru ore zilnic, cei din clasele V-VIII ar avea 25 de ore pe săptămână, cu cinci ore pe zi, iar liceenii ar avea 30 de ore săptămânal, respectiv şase ore pe zi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata