Redeschiderea școlilor: Formularul pentru părinți nu poate fi obligatoriu!

0 414

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei, a făcut mai multe precizări privind scandalul izbucnit în jurul formularului pe care părinții ar trebui să îl completeze, prin care îşi dau acordul pentru testarea copiilor, odată cu revenirea la cursuri.

„Nu este obligatoriu ca părinţii să vină cu formularul la şcoală luni. Nu poate fi obligatoriu. Există discuţii în scopul identificării variantei optime din perspectiva legală şi din perspectiva nevoii de asigurare a celor mai bune condiţii pentru derularea procesului de educaţie în condiţii sanitare cât mai pronunţate.

 

Deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informal şi nici obligaţia transmiterii acestui consimţământ informal începând cu revenirea la cursuri, în prima zi de şcoală, transmiterea consimţământului informal anterior unor situaţii speciale, de asemenea, nu este o prevedere a ordinului comun de ministru. Totuşi precizăm că acei părinţi care doresc completarea formularului o pot face din proprie iniţiativă”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Este rolul DSP-ului să asigure partea de testare

„Nu există cabinete şcolare în toate unităţile de învăţământ. Două treimi din şcoli nu au astfel de cabinete. În această situaţie, este rolul DSP-ului să asigure partea de testare. Este un act medical şi nu un act educaţional. Primii anunţaţi trebuie să fie părinţii. Dacă există cabinet medical, părinţii îşi pot da acordul sau nu.

Există şi posibilitatea ca acei părinţi care doresc să anticipeze acest lucru să îşi dea acordul înainte de apariţia unor astfel de situaţii speciale. După ce îşi dau acordul, dacă există cabinet medical şcolar, pot fi testaţi. Testele antigen există, este singurul lucru care nu este limitativ. Şcolile nu au fost dotate cu aceste teste. Există aceste teste la nivelul DSP-urilor din fiecare judeţ şi vor fi aduse în unitatea şcolară, dacă există solicitări”, a mai precizat ministrul Educației.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata