Raed Arafat: Starea de alertă a fost prelungită. Evitați să colindați de Crăciun! Petrecerile de Sărbători sunt limitate.

0 712

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat o declarație de presă pe tema măsurilor de restricție din România.

A fost evaluată situația epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile actualmente, adăugând o singură măsură. Activitatea de transport pe cabluri pe pârtiile de schi va fi reglementată.

– Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil se va limita la 10. Telescaunele vor funcționa mai departe în condiții de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica la toate entitățile din stațiuni (restaurante, alte zone cu activități comune).

– În rest, toate măsurile, cu excepția închiderii piețelor, rămân valabile. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale/locale acolo unde se impune și unde DSP-urile, împreună cu Comitetele județene pentru situații de urgență, vor propune.

– Să vorbim deschis despre ce urmează. Este foarte important ca fiecare dintre noi ca persoană ce va face, în familie ce va face. Situația nu este încă sub control și nu suntem într-o scădere consistentă. În București, numai în ultimele 2 zile am avut număr de cazuri aproape de 2.000. Este o presiune asupra sistemului sanitar. Acest lucru impune respectarea măsurilor recomandate și care rămân valide de fiecare cetățean.

– De sărbători, vă rog să vă gândiți la sănătatea dumneavoastră și familiei dumneavoastră. Încercați cât de mult posibil în acest an să limitați numărul celor cu care vă întâlniți de sărbători. Așa vom trece mai ușor după ce urmează să fie de sărbători.

Întrebări

 

Î: Când va fi publicat ordinul de ministru?

R: Imediat cu Hotărârea de guvern.

Î: Vor avea voie românii să petreacă în stradă de sărbători?

R: Nu, toate limitările rămân valabile.

Î: Putem merge în vacanță la munte?

R: Cu respectarea restricțiilor, da.

Î: Cu colindul se poate merge?

R: Eu vă sfătuiesc să nu. Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul.

Î: Este permis tăiatul porcilor?

R: Nu scrie nicăieri că este interzisă această activitate.

Î: Se mențin restricțiile de circulație pe timpul nopții?

R: Da! Nu vor fi festivități cu sute de oameni care să se întâlnească pe acest moment. Vor fi comentarii, dar acest lucru are importanță. Încă o dată, putem să punem foarte multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care nu respectă, cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acțiuni. Putem să ne bucurăm foarte bine și de Anul Nou, dar respectând regulile, pentru a ne fi mai ușor. Să nu intrăm la regrete când bunica se îmbolnăvește sau chiar o pierdem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata