Protest al salariatilor de la CJRAE – Activitatea de evaluare psihosomatica a copiilor din clasa pregatitoare va fi blocata

0 524

Salariaţii Centrelui de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor întrerupe activitatea joi. Timp de două ore, de la 13.00 la 15.00, activitatea de evaluare psihosomatică a copiilor din clasa pregătitoare va fi blocată. Protestul a demarat de azi la nivel naţional de la 10.00 – 12.00 de consilierii CJRAE din judeţele Arad, Bistriţa Năsăud, Iaşi şi Vrancea. Cei 63 de angajaţi ai CJRAE Botoşani vor întrerupe activitatea pe 7 martie, în intervalul 13.00 – 15.00. „Colegii din CJRAE Botoşani sunt într-o acţiune de susţinere a protestului colegilor din ţară. Vor purta banderole albe inclusiv miercuri, iar joi, în intervalul 13.00 – 15.00, au hotărât să înceteze lucrul”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

Nemulţumirile angajaţilor CJRAE

  • refuzul Ministerulul Educaţiei de a acorda sporul de suprasolicitare neuropsihică (10% din salariul de bază), spor primit de personalul didactic de predare, începând cu 1 decembrie 2018,
  • intenţia Ministerului de a sista plata sporului de învăţământ special (15% din salariul de bază).

Sistarea plăţii acestui spor este de neînţeles, în condiţiile în care angajaţii din CJRAE au beneficiat de acest spor înainte de intrarea în vigoare a legii educaţiei. Prin această măsură liderul sindical este de părere că se urmăreşte realizarea unor economii la fondul de salarii. „De fiecare dată se găseşte câte o interpretare. Este ca şi cum după zece ani de aplicare a legii, constatăm că nu ştiu ce aspect nu a fost respectat. Adică, oamenii dacă au primit un drept salarial până acum, înseamnă că l-au primit ilegal? Deodată, colegii noştri nu se mai încadrează să primească anumite sporuri. Ei nu sunt nici personal didactic de conducere, nici auxiliar, sunt personal didactic de predare”, a afirmat Liviu Axinte.

Prin intermediul CJRAE se desfășoară o activitate didactică complexă care presupune predarea la clasă, consilierea elevilor problematici, elaborarea de studii și programe pentru orientarea carierei și a strategiei educaționale, ameliorarea dificultăților de vorbire și a deficiențelor grave și asociate, care țin de sfera învățământului special, cât și evaluarea psihosomatică a preșcolarilor, motivul pentru care angajații acestei insituții se simt îndreptățiți să își apere cu demnitate drepturile.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata