Proiect: Inscriere la scolile postliceale sanitare, doar cu diploma de Bac

0 397

La școlile postliceale sanitare ar urma să se poată înscrie doar absolvenții de liceu care dețin diplomă de bacalaureat, spre deosebire de alte forme de învățământ postliceal, unde această diplomă nu este necesară, potrivit unui proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR. O prevedere similară a existat și în Legea învățământului din 1995.

Potrivit proiectului depus în Parlament la începutul acestei săptămâni, Art. 44, alineatul 9 din Legea educației naționale 1/2011 se modifică astfel:

“Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat”.

În forma actuală a legii, alineatul respectiv spune:

 

“(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat.”

Inițiatorii proiectului de modificare a Legii educației sunt 39 de deputați și senatori USR. Camera decizională este Senatul.

Ei arată, în expunerea de motive:

“Asigurarea calității resursei umane din Sănătate este un imperativ pentru România. Personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate (…)

Asistentul medical este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. (…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant.

La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar”.

Condiția de a avea bacalaureatul pentru cei care se înscriu la postliceale sanitare exista în Legea învățământului din 1995, care prevedea, la art. 52 alin. (2):

 

“Au dreptul să se înscrie la concursul de admitere absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. La concursul de admitere în școlile sanitare postliceale se pot înscrie numai absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat”.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata