Proiect european de 3,8 milioane de euro implementat cu succes la Hiliseu Horia. Primarul Ioan Butnaru: „Suntem in derulare majora a mare parte din cele opt obiective” – VIDEO

0 572

Unul din cele mai importante proiecte de reducere a saraciei si de  îmbunătățire a nivelului de trai al unei comunitati din judetul Botosani este in plina desfasurare in comuna Hiliseu Horia. Daca alti primari se plang ca este greu sa accesezi sau sa implementezi fonduri europene primarul Ioan Butnaru a privit ca pe o provocare acest proiect, si dupa un an si jumatate de munca zeci de locuitori ai comunei Hiliseu Horia au fost recalificati profesional, au primit bani pentru o afacere sau locuinta le-a fost reabilitata. Primarul comunei a povestit ca proiectul se desfasoara sub auspicii bune, cei ce au facut cursurile de calificare profesionala primindu-si banii pentru participare. In linii mari proiectul desfasurat la Hiliseu Horia urmareste reducerea sărăciei, creearea de noi locuri de muncă, reabilitarea unor case sau reducerea abandonului şcolar. Potrivit datelor oficiale 90 de copii vor primi, timp de trei ani, o subvenție de 1800 lei pe an și o masă caldă pe zi, în valoare de 17 lei. În acelaşi timp aceştia vor avea la dispoziție 30 de laptopuri și rechizite școlare. O subvenţie de 1800 de lei pe an dar şi o masă caldă o vor primi şi 16 persoane vor avea șansa de a-și completa studiile până la opt clase. În cadrul proiectului un al obiectiv este ucenicia pentru 90 de tineri ce vor merge la societăți comerciale pentru cursuri de ucenicie. Angajatorul va primi o subvenție de 1100 lei/lună pentru fiecare ucenic iar ucenicul va înca 210 lei pentru cheltuielile de deplasare. La final ucenicul va fi remunerat. Alţi 375 membri ai grupului țintă vor fi formați profesional prin participarea la cursuri de calificare. Fiecare va primi o subvenție de 1100 lei/cursant timp de trei luni.
Proiectul prevede crearea a 205 locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor. 21 de membri ai grupului țintă vor fi sprijiniți în vederea înființării unei noi afaceri. Vor primi 113.000 lei pentru începerea unei mici afaceri de familie. Trebuie să angajeze între 1 și 5 persoane din grupul țintă și vor avea asistență juridică și financiară gratuită. 40.000 de lei se vor aloca pentru reabilitarea a 24 de locuințe și câte 7.500 lei pentru montarea a 41 sisteme de panouri fotovoltaice în comunitățile marginalizate. „Din obiectivul principal al acestui proiect de a realiza cele 205 locuri de munca, pana la momentul actual am reusit sa realizam si sa incadram in campul muncii 57 de persoane in sociatati comerciale atat de pe teritoriul comunei Hiliseu Horia cat si din localitatile limitrofe, chiar si in judetul Suceava, suntem intr-un grafic foarte bun, ca timpi de realizarea obiectivelor acolo unde ar trebui sa fim. La momentul actual un obiectiv sensibil in a gasi beneficiarii e acela de a selecta dintr-un numar de 90 de potentiali beneficiari 24 de gospodarii ce vor beneficia de realizarea de conditii civilizate si moderne pentru ridicarea nivelului de trai pentru combaterea saraciei, obiectiviul de baza al acestui mare proiect de 3,8 milioane euro. In acest sens la momentul de fata vom solicita un punct de vedere al autoritatii de manangement de a ne accepta o constructie modulara pe care sa o alipim de gospodaria de baza a beneficiarului potential” a explicat Ioan Butnaru, care a mai adaugat ca si componenta proiectului de a infiinta noi afaceri in comuna este un succes.

VIDEO IOAN BUTNARU

„Totodata pe linie dreapta si in faza de a trece la implementarea obiectivului e desfasurarea celor 25 de mici afaceri care vor avea o subventie de 25.000 de euro la momentul actual sunt 28 de cereri depuse, 25 din ele vor benficia efectiv de finantare si ne vom bucura in cadrul ideilor de afaceri s-au atins absolut tot ce se poate in mediul rurual specific comunei Hiliseu Horia. Activitati de comert, activitati de desfasurarera timpului liber, divertisment, activitati de productie activitati de patiserie, brutarie, constructie, coafura, manichiura pedichiura au incercat majoritatea dar am incercat sa-i convingem ca cerintele trebuie adaptate pietei. La un moment dat am incercat sa convingem ca e musai sa ne realizam si o mica afacere de promovare a zonei cu produse specifice atat de artizanat cat si de natura alimentara. In cel mai scurt timp vom vira efectiv banii catre acesti mici intreprinzatori dar nu inainte ca toti cei 25 de viitori antreprenori sa participe la cursuri de soecializare ca afacerea lor sa aiba succes. Le vom acorda atat sustinere financiara pentru suventii pentru persoanele angajate. Totodata acel aspect de tenta juridica si financiar contabila va fi realizat tot prin sprijinul specialistului din cadrul proiectului. Cum va spuneam proiectul este de mare anvergura, este un proiect care multi l-au tratat cu pesimism, cu ironie, am fost prezentati in pozitii ca acest POCU fost POSDRU ar fi locul unde se produc cele mai multe fraude cu bani europeni, ii rog la incheierea acestui proiect peste un an si jumatate pe acesti contestatari sa fie alaturi de noi si le vom prezenta ca nici un euro nu va fi cheltuit decat acolo unde ni l-am asumat prin planul initial prezentat finantatorului”a adaugat primarul comunei Hiliseu Horia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata