parlamentare sus
achitei top

Proiect ambitios la Hiliseu Horia : Reducerea saraciei, a abandonului scolar, noi locuri de munca si case reabilitate – VIDEO –

0 2.850

Reducerea sărăciei, creearea de noi locuri de muncă, reabilitarea unor case, reducerea abandonului şcolar sunt doar câteva dintre obiectivele unui proiect ce se va desfăşura în comuna Hilişei Horia. „Reducerea sărăciei prin activități integrate în comunitățile marginalizate” este proiectul pe care Primăria comunei Hilișeu Horia în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Hilișeu-Horia și Asociația Zile cu Soare pentru Îngerași, în va demara până în aprilie 2021. Valoarea proiectului este de 16.736.640,96 lei. La deschiderea proiectului ce a avut loc vineri în Centrul Comunitar din satul Hilişeu – Crişani a participat alături de primarul Ioan Butnaru şi subprefectul Daniela Lozneanu, parlamentarii Marius Budăi, Mihaela Huncă şi Costel Lupaşcu, dar şi reprezentanţi ai agenţilor economici din zonă, parteneri ai proiectului.

psd parl jos

„Vreau să mulţumesc fiecăruia în parte şi tuturor pentru că au fost şi sunt alături de noi. Spun că au fost pentru că să ştiţi că în reuşita acestui proiect am avut nevoie de sprijin în toate formele posibile. Este un proiect în care avem nouă obiective specifice. Dăm o mare importanță educației. Dăm o mare importanță ocupării locurilor de muncă, spiritului antreprenorial, copiilor care doresc să învețe. Unul dintre obiectivele noastre este ca cei 100 de copii să-i păstrăm după orele de curs, să facă lecții cu învățătorii și profesorii. Alături de copii vor fi invitați și consiliați inclusiv părinții acestora”, a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia.

90 de copii vor primi, timp de trei ani, o subvenție de 1800 lei pe an și o masă caldă pe zi, în valoare de 17 lei. În acelaşi timp aceştia vor avea la dispoziție 30 de laptopuri și rechizite școlare. O subvenţie de 1800 de lei pe an dar şi o masă caldă o vor primi şi 16 persoane vor avea șansa de a-și completa studiile până la opt clase.
În cadrul proiectului un al obiectiv este ucenicia pentru 90 de tineri ce vor merge la societăți comerciale pentru cursuri de ucenicie. Angajatorul va primi o subvenție de 1100 lei/lună pentru fiecare ucenic iar ucenicul va înca 210 lei pentru cheltuielile de deplasare. La final ucenicul va fi remunerat

Alţi 375 membri ai grupului țintă vor fi formați profesional prin participarea la cursuri de calificare. Fiecare va primi o subvenție de 1100 lei/cursant timp de trei luni.

Proiectul prevede crearea a 205 locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor.
„Îmi e rușine când văd în primărie persoane zdravene, voinici, sănătoși și vin să le dăm ajutor social. 205 din cei 380 de asistați social le acordăm șansa să ocupe locuri de muncă în comunitatea noastră și în împrejurimi. În cadrul acestui obiectiv angajatorul va primi timp de 12 luni o subvenție de 900 lei/lună pentru fiecare persoană angajată. Cea mai dură condiţie a obiectivului după închiderea proiectului, trebuie să menținem timp de șapte luni 154 locuri de muncă şi aici vom avea nevoie de agenţii economici din zonă şi pe lângă aceşti oameni puternici sigur vor fi locuri de muncă”, a precizat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia.

21 de membri ai grupului țintă vor fi sprijiniți în vederea înființării unei noi afaceri. Vor primi 113.000 lei pentru începerea unei mici afaceri de familie. Trebuie să angajeze între 1 și 5 persoane din grupul țintă și vor avea asistență juridică și financiară gratuită.  40.000 de lei se vor aloca pentru reabilitarea a 24 de locuințe și câte 7.500 lei pentru montarea a 41 sisteme de panouri fotovoltaice în comunitățile marginalizate.

Tot prin proiect se urmărește dezvoltarea de servicii sociale în cadrul comunităților marginalizate din comună.

Proiectul este implementat prin intermediul finanțării nerambursabile acordate de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 4: „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”.

VIDEO

VIDEO

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata