Programul Rabla 2018 : Guvernul va deconta masini de 35.000 de euro

0 629

Programul Rabla 2018 vine cu noutăţi pentru instituţiile care vor putea să achiziţioneze maşini de până la 35.000 de euro. În urmă cu câteva zile, Administraţia Fondului pentru Mediu a făcut un anunţ important referitor la Programul Rabla 2018.

Ministerul Mediului a lansat în consultare publică un proiect de OUG pentru ridicarea pragului valoric maximal. Acesta se aplică deocamdată doar autorităţilor şi instituţiilor publice. Actul normativ se referă la majorarea tichetului valoric la 35.000 de euro inclusiv TVA. Totuşi, tichetul de 35.000 de euro va fi acordat doar autorităţilor şi instituţiilor publice cu două condiţii. Una dintre ele este ca autoturismele vizate să fie pur electrice sau hibrid plug-in. Cea de-a doua presupune ca achiziţiile să fie realizate prin Programul Rabla Plus 2018.

Cum funcţionează Programul Rabla 2018

Persoanele care doresc să beneficieze de reducerea oferită de stat prin programul Rabla 2018, trebuie să se prezinte cu autoturismul vechi la un centru autorizat de colectare și casare.

Colectorul eliberează certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, precum și tichetul electronic în valoare de 6.500 lei.

Proprietarul autovehiculului casat trebuie să obțină copii legalizate ale certificatului de înmatriculare și ale certificatului de distrugere, ce vor fi utilizate ulterior în vederea radierii autoturismului din evidență circulației.

Proprietarul autovehiculului casat (sau deținătorul tichetelor valorice) se poate înscrie apoi la un dealer sau producător autorizat în vederea achiziționării unuia autoturism nou, pe baza unui dosar ce trebuie să conțină următoarele documente:

  • actul de indentitate al proprietarului, în copie și în original;
  • tichetul valoric în original;
  • certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizata;
  • certificatul de radiere din evidență circulației a autovehiculului vechi, în original;
  • în cazul contractelor de leasing este necesară și declarația pe proprie răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul își exprimă în mod explicit opțiunea de a achiziționa autovehiculul nou la finalul perioadei de leasing.

În factura emisă de producător sau dealer se va evidenția prețul autovehiculului nou, precum și diferența de plată aferentă reducerii oferite de stat prin prima de casare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata