Programul „Noua Casă” începe de la 15 august

0 152

Programul Noua Casă, prin care românii îşi vor putea cumpăra o locuinţă, poate fi accesat începând din data de 15 august. Guvernul a adus mai multe modificări programului, printre care creşterea plafonului maxim la 140.000 de euro. Odată cu noile prevederi, creşte, însă, şi avansul.

„Noua Casă” are un plafon mai mult decât dublu faţă de cel din programul anterior „Prima Casă”. Este însă valabil doar în cazul cumpărării unei locuinţe mai noi de 5 ani.

În cazul acestui tip de credit, avansul creşte până la 15 la sută. Chiar şi aşa, persoanele care vor să achiziţioneze o locuinţă cu un avans de 5 la sută, aşa cum era valabil la Prima Casă, vor putea face acest lucru şi prin intermediul noului program. În această situaţie, plafonul maxim este de 70.000 de euro şi poate fi accesat şi pentru cumpărarea unei locuinţe vechi.

 

Pentru apartamentele vechi, procentul de garantare a crescut de la 40 la 50 la sută, iar în ceea ce privește locuințele noi, ponderea maximă a garanției statului a ajuns de la 50 la 60 la sută, conform Digi24.

 

Programul „Noua Casă” – condiţii de aplicare

Pentru a putea aplica pentru un astfel de împrumut, beneficiarul trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia nu deţine o altă locuinţă cu o suprafaţă mai mare de 50 de metri pătraţi utili. Dacă deţine una, atunci aceasta nu va putea fi achiziţionată prin acest program.

Care sunt principalele schimbări pentru Programul „Noua Casă”

Locuințe noi

 

creșterea creditului garantat de stat, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro

avansul minim crește de la 5% la 15%

ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60%

Locuințe vechi

Creditul maxim garantat de stat crește de la 57.000 de euro la 70.000 de euro

Avansul minim este menținut la 5%

procentul de garantare crește de la 40% la 50%.

Cine poate aplica pentru Programul „Noua Casă”

Persoanele care sunt la prima locuință de peste 50 mp;

Persoanele care nu au un alt credit ipotecar în derulare;

Nu există limită de vârstă.

Guvernul va aproba joi normele de aplicare a programului Noua Casă. Mai apoi, vineri se va publica în Monitorul Oficial Convenția-tip cu cei 14 parteneri pe care îi are în acest program. De luni se vor putea începe achizițiile prin programul Noua Casă.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata