Program de reintegrare a deținuților: „Dezlipește eticheta!”

0 160

În aceste timpuri în care totul este pe repede înainte, trăim tot mai des tendința de a nu eticheta doar produse sau obiecte. Ajungem să punem etichete și oamenilor, să emitem judecăți de valoare doar de la o primă impresie, să punem preț sau, dimpotrivă, să apreciem la modul reducționist valoarea unei persoane. Și, odată cu etichetele, se formează atitudini și comportamente care duc la reticență, respingere, marginalizare și excludere, mai ales atunci când vorbim de persoane care au în urmă și un traseu execuțional-penal.

Cu toate acestea, șase deținuți custodiați în cadrul Penitenciarului Botoșani, au hotărât că pot sparge zidul prejudecăților și au ieșit în comunitate să interacționeze direct cu oamenii, să-și demonstreze valoarea umană dincolo de etichetele sociale și să încerce să facă posibilă schimbarea percepției generale privind persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, scopul final constând în creșterea nivelului de receptivitate a societății față de nevoile de reintegrare socială ale acestora.

Au ajutat cum au știut ei mai bine, participând alături de voluntari calificați la proceduri de măsurare a tensiunii arteriale, de măsurare a procentului de grăsime și a indicelui de masă corporală, puls și saturație de oxigen, cu demnitate, umanitate și empatie.

Le-au fost alături celor care au avut nevoie de o informație și și-au deschis sufletele celor care au fost interesați, iar reacțiile mult dorite nu s-au lăsat așteptate: ”Sunt cuminți, dacă nu spuneați nu îmi dădeam seama”, ”nu sunt așa periculoși.”, ”m-am simțit exact ca la o persoana normală”, ”mi-a schimbat ziua”, ”aveam prejudecăți, acum am o imagine pozitivă”, sunt doar câteva dintre aprecierile celor care au avut ocazia și curiozitatea de a privi dincolo de etichete.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul Asociației Serviciul Umanitar pentru Penitenciare și a Primăriei Municipiului Botoșani, care au înțeles rolul activ al societății în procesul de schimbare și (re)adaptare socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate și care au ales astfel să se implice și să susțină misiunea Penitenciarului Botoșani în demersurile care vizează reintegrarea socială a deținuților și prevenirea recidivei.

Cei care execută pedepse în penitenciar vor reveni, mai devreme sau mai târziu, printre noi, iar proiectul de față a demonstrat că etichetele pot fi îndepărtate și că dincolo de ele putem descoperi oameni valoroși și utili societății. Ei pot fi tatăl cuiva, fratele, unchiul, vărul, cel mai bun prieten, vecinul care a lipsit o perioadă de la ședințele din scara blocului sau de la evenimentele importante din sat. Reintegrarea acestora este o certitudine și poate fi mai ușoară cu ajutorul nostru, al tuturor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata