locale psd
locale sus

Prognoza meteo pe doua saptamani

0 533

ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele zece zile. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MOLDOVA

La începutul primei săptămâni vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, apoi valorile termice diurne vor marca o scădere, de la o medie de 31 de grade, la una de 23 de grade, în ziua de 13 septembrie. În zilele următoare, până în 17 septembrie, se va încălzi, iar media temperaturilor diurne va atinge 29 de grade. Va urma o nouă răcire, temperaturile maxime urmând să atingă în ultimele zile de prognoză 21…22 de grade. În ceea ce privește regimul termic nocturn, evoluția va fi asemănătoare, la început vor fi temperaturi minime, în medie, de 17 grade, în noaptea de 13 spre 14 septembrie vor scădea până spre 11 grade, apoi vor crește ușor până la 15 grade, iar după data de 17 septembrie vor ajunge din nou în jurul valorii de 11 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată în ziua de 12 septembrie, precum și în intervalul 18-23 septembrie.

MUNTENIA

În intervalul 11 – 13 septembrie vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, deși valorile termice diurne vor scădea treptat, de la 33 de grade la 28 de grade, în medie regională. Începând cu data de 14 septembrie, maximele diurne vor crește din nou, urmând a se situa în jurul valorii de 30 de grade, pentru ca după 17 septembrie să urmeze o nouă scădere a temperaturilor maxime, până spre 23…24 de grade. Minimele vor scădea la începutul intervalului de la valori medii de 17 grade, la valori de 13 grade în noaptea de 13 spre 14 septembrie, apoi, până în data de 18 septembrie, vor crește spre 14…15 grade. În intervalul 19 -24 septembrie o nouă răcorire a vremii va face ca media temperaturilor minime să scadă treptat, până la 11…12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată în intervalul 18 – 23 septembrie, dar condiții pentru ploi de scurtă durată, izolate, vor fi și în primele zile din interal.

TRANSILVANIA

Până în data de 20 septembrie vor alterna intervalele cu vreme caldă și cele cu vreme răcoroasă. Cel mai cald va fi la începutul intervalului, când media maximelor va fi de 31 de grade, iar a minimelor de 13…14 grade, iar cel mai răcoare, în jurul zilei de 13 septembrie și în 20 septembrie, când în medie, valorile termice diurne vor fi de 20 de grade, iar cele nocturne de 8…9 grade. În continuare, până la finalul intervalului de prognoză temperatura aerului nu va mai avea variații semnificative. Vor fi averse în zilele de 12 și de 13 septembrie și din nou, temporar și aproape în fiecare zi, după data de 17 septembrie.

 

OLTENIA

Vremea va fi călduroasă în prima zi a săptămânii, cu o medie a valorilor termice de 33 de grade, apoi se va răci, astfel încât în ziua de 13 septembrie vor fi 25 de grade. După această dată maximele diurne vor crește din nou, dar nu vor mai depăși media de 30…31 de grade. Din 17 septembrie vremea va intra din nou într-un proces de răcire, media temperaturilor maxime ajungând la valori de 23…24 de grade. Minimele termice vor scădea la începutul intervalului, de la valori medii de 17 grade la valori de 11 grade, apoi vor crește treptat până la o medie de 15 grade în nopțile de 17 și 18 septembrie. După această perioadă vremea se va răcori din nou, astfel că minimele vor fi cuprinse între 11 și 13 grade, în medie regională. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată în ziua de 11 septembrie, când vor fi posibile cantități de apă mai importante, dar și în intervalul 17-22 septembrie.

VREMEA LA MUNTE

simio cosma

În prima zi vremea va fi caldă, apoi temperaturile maxime vor scădea accentuat de la valori, în medie, de 21 de grade, până la 12 grade, în ziua de 13 septembrie. Ulterior acestei răciri vremea va intra într-un proces de încălzire, către valori medii maxime de 19 grade, însă după data de 19 septembrie temperaturile vor scădea din nou, neavând variații semnificative de la o zi la alta. La începutul intervalului, minimele vor scădea de la valori medii în jurul a 12 grade, spre 5 grade în noaptea de 13 spre 14 septembrie, apoi acestea vor crește ușor de la o zi la alta spre valori de 10 grade în 17 septembrie. După această dată, până spre sfârșitul intervalului, se va produce o nouă răcorire a vremii, astfel că valorile medii ale temperaturii minime vor ajunge să fie de 5…6 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată în intervalul 11-14 septembrie, dar și între 17 și 24 septembrie.

BANAT

În prima zi de prognoză vremea va fi călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 32…33 de grade. În următoarele două zile valorile termice vor fi în scădere, iar între 14 și 17 septembrie se va încălzi din nou, media maximelor termice urmând să atingă 29 de grade. În prima jumătate a celei de a doua săptămâni vremea va intra din nou într-un proces de răcire, astfel că maximele diurne vor fi, în medie, în jurul a 22 de grade. În ultimele zile de prognoză se va încălzi ușor și treptat. Temperaturile minime vor fi în jurul a 18 grade în prima dimineață, apoi vor scădea și se vor apropia de 10 grade. Urmează o nouă încălzire, treptată, până în dimineața de 17 septembrie, apoi o răcorire, astfel că în ultimele zile de prognoză vor fi temperaturi minime care în medie nu vor mai depăși 12 grade. Vor fi averse în 11 septembrie noaptea, pe parcursul zilei de 12 septembrie și din nou, aproape în fiecare zi, din data de 17 septembrie.

CRIŞANA

După o primă zi călduroasă, în care media temperaturilor maxime va fi de 32 de grade, regimul termic va marca o scădere accentuată, astfel încât în zilele de 12 și de 13 septembrie valorile maxime diurne vor fi de 22…23 de grade. Între 14 și 17 septembrie va reveni vremea caldă, cu temperaturi maxime care se vor situa între 24 și 28 de grade, în medie regională. În prima jumătate a celei de a doua săptămâni vremea va intra din nou într-un proces de răcire, astfel că maximele diurne vor fi, în medie, de 20…22 de grade. În ultimele zile de prognoză se va încălzi ușor și treptat. Temperaturile minime vor fi plăcute la începutul intervalului, când media lor va fi de 16…17 grade, apoi vor scădea, astfel că, în 14 septembrie, media pe întreaga regiune va fi de 10 grade. Până la începutul celei de a doua săptămâni se va încălzi cu aproximativ 4 grade, apoi media valorilor termice nocturne va avea valori între 10 și 13 grade. Vor fi averse în data de 11 septembrie noaptea, pe parcursul zilei de 12 septembrie și temporar după data de 16 septembrie.

MARAMUREŞ

Valorile termice diurne vor scădea de la o medie de 31 de grade în prima zi, până la aproximativ 20 de grade în data de 13 septembrie. În următoarele 4 zile se va încălzi, apoi se va răci din nou, astfel că în jurul datei de 21 septembrie media maximelor va fi de 20 de grade. În ultimele zile de prognoză se va încălzi ușor și treptat. Media temperaturilor minime va urca până la 15 grade, în 12 septembrie dimineața, apoi va scădea și va atinge 9 grade în data de 14 septembrie. Temperaturile nocturne vor crește din nou și vor atinge în medie 13 grade, în data de 17 septembrie. În cea de a doua săptămână trendul general al temperaturilor minime va fi de scădere, de la o medie de 11 grade în prima zi, la 9….10 grade în ultimele zile. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 12 septembrie și din nou după data de 16 septembrie.

DOBROGEA

Până la începutul celei de a doua săptămâni variațiile de temperatură nu vor fi semnificative, maximele diurne urmând a se situa, în medie, între 25 și 27 de grade. Excepție vor face primele două zile, când media lor va fi în jurul valorii de 29 de grade. Ulterior, valorile medii ale temperaturilor maxime vor scădea ușor și treptat și vor fi cuprinse între 23 și 25 de grade. În primele două nopți temperaturile minime vor fi, în medie, de aproximativ 19 grade, în noaptea următoare vor scădea până spre 16 grade, pentru ca în intervalul 15…18 septembrie să nu mai aibă variații semnificative. În continuare, până la finalul intervalului de prognoză, media temperaturilor minime va scădea treptat, cu 3…4 grade. Vor fi condiții pentru averse în jurul datei de 13 septembrie, dar și în intervalul 19 – 23 septembrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata