Prognoza meteo pe doua saptamani: Ninsori abundente la munte, temperaturi scazute in toate regiunile

0 1.269

ANM a realizat prognoza meteo pe regiuni geografice pentru umătoarele zece zile. stimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MOLDOVA

Intervalul va debuta cu un proces de răcire, ce va însemna maxime la nivelul regiunii de 2…4 grade și minime de -1…0 grade. La mijlocul săptămânii (în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie) vremea se va încălzi ușor, astfel media regională a temperaturilor maxime va urca la 6…8 grade, iar minimele din dimineața zilei de 1 decembrie vor fi în jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi în scădere, astfel că media valorilor maxime va fi de 2…4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru începutul lunii decembrie. Vor fi precipitații însemnate cantitativ în primele două zile și în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, urmând să crească ușor după 8 decembrie.

MUNTENIA

În primele două zile ale intervalului, temperatura aerului va fi în scădere până la valori ale maximelor, în medie regională, ce se vor situa în jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi în scădere până spre mijlocul acestei săptămâni, când media acestora va fi de -3…-2 grade. Apoi, până în data de 1 decembrie vremea se va încălzi, media valorilor diurne va fi în jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou în scădere, iar, în a doua jumătate a intervalului, media maximelor va fi de 5…6 grade, iar a minimelor de -3…-1 grad. Precipitații însemnate cantitativ vor fi în primele două zile, dar și în intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă în a doua săptămână, cu tendință de creștere după data de 8 decembrie.

TRANSILVANIA

In primele zile ale intervalului temperatura va scădea, vremea urmând să devină rece pentru sfârșitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2…3 grade, iar a celor minime de -5…-2 grade, cu posibilitatea înregistrării unor valori termice mai scăzute în noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), în depresiunile din estul regiunii. În data de 30 noiembrie se va încălzi ușor, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 1 grad. Răcirea treptată estimată după data de 2 decembrie se va concretiza în temperaturi maxime, în medie, de 0…2 grade și minime ce vor coborî în a doua săptămână la -6…-4 grade. Vor fi precipitații local însemnate cantitativ în primele două zile și în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, urmând să crească ușor după 8 decembrie.

 

OLTENIA

Variațiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe întreg parcursul intervalului de prognoză. Până spre sfârșitul primei săptămâni maximele termice vor fi, în medie regională, de 5…7 grade, apoi va surveni o ușoară scădere a temperaturii, iar în a doua jumătate a intervalului media regională a valorilor diurne va fi de 3…5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, când se vor înregistra valori în jurul a -2 grade. Apoi va fi o creștere a valorilor nocturne și, până la sfârșitul primei săptămâni, acestea vor fi, în medie, de 1…4 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, minimele vor marca o scădere ușoară până la medii de -4…-2 grade. Precipitații însemnate cantitativ vor fi în primele două zile ale intervalului de anticipație, dar și în perioada 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

MARAMUREŞ

Până în 2 decembrie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie regională, de 3…4 grade și minime de -4…-2 grade. Doar în ziua de 30 noiembrie se va produce o ușoară încălzire, ce se va materializa prin valori de temperatură maxime de 6…7 grade și minime de 1….2 grade. După 3 decembrie este prognozată o răcire a vremii, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea spre 0 grade în ziua de 4 decembrie, iar ulterior, până spre finalul intervalului, va fi de 1…2 grade. Temperaturile minime vor fi în jur de -3 grade, cu posibilitatea înregistrării unor temperaturi mai scăzute în intervalul 5-7 decembrie. Vor mai fi precipitații în prima zi și în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, urmând să crească spre finalul intervalului.

BANAT

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit la sfârșit de noiembrie, media valorilor maxime urmând a fi de 4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade. Ulterior vremea se va încăzi ușor, astfel că în zilele de 29 și 30 noiembrie se va înregistra o medie regională a valorilor maxime de 8…9 grade și minime de 2 grade. După acest interval se întrevede o nouă răcire, ce va aduce regimul termic ușor sub normalul perioadei; temperaturile maxime din 3 și 4 decembrie vor fi, în medie, de numai 1…2 grade, iar cele minime în jur de -4 grade. Spre finalul intervalului de prognoză sunt estimate valori termice maxime în medie de 4….5 grade și minime în jur de -1 grad. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie, când și cantitățile de apă vor putea fi însemnate.

CRIŞANA

În primele două zile ale intervalului de prognoză regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regională a maximelor de 4 grade și minime de -4…-2 grade. Apoi, vremea se va încălzi, iar în zilele de 29 și 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade și nocturne de 1…2 grade. Ulterior, vremea se va răci, mai accentuat în 3 și 4 decembrie, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1…2 grade și minime de -5…-4 grade. Până spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime în medie de 3…4 grade și minime în jur de -2 grade. Vor fi precipitații pe arii extinse spre finalul primei săptămâni de prognoză (30 noiembrie – 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile și cantități însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă, urmând să crească după data de 8 decembrie.

DOBROGEA

La începutul primei săptămâni vremea se va răci, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2…3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi în creștere și, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, valorile diurne vor oscila în jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9…10 grade. Dupa data de 02 decembrie, vremea se va răci din nou, iar în cea de-a doua săptămână media valorilor maxime va fi de 6…8 grade, iar a celor minime de 0…3 grade. Vor fi ploi mai însemnate cantitativ în primele două zile, dar și în intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. În a doua jumătate a intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi în general redusă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata