Profesori din aceeasi scoală, cu acelasi grad didactic, aceeaşi vechime sunt cu salarii de baza diferite

0 1.405

Profesori din aceeași școală, cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranșă de vechime în muncă, dar cu salarii de bază diferite! Anomaliile produse de Guvern în salarizarea din învățământ!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, l-a atenționat oficial pe premierul Mihai Tudose cu privire la riscul declanșării „unor ample acțiuni de protest, în perioada următoare”, dacă Guvernul va refuza să modifice legislația „pentru a se reinstaura echilibrul şi echitatea în salarizarea personalului din învăţământ”. În adresa transmisă prim-ministrului, conducerea FSLI a prezentat nemulțumirile salariaților din învățământ generate de aplicarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetarilor.

Astfel, în temeiul prevederilor Legii cadru nr. 153/2017, pentru funcţiile didactice de predare nu mai există posibilitatea de a promova în tranşele de vechime în învăţământ până în anul… 2022!

Practic, anterior intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, personalul didactic de predare era promovat în următoarea tranșă de vechime în prima zi a lunii următoare celei în care a împlinit

o anumită vechime, de obicei la 1 octombrie. Însă de la 1 iulie 2017, data intrării în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017, s-a procedat la reîncadrarea tuturor cadrelor didactice pe funcţiile didactice prevăzute în anexa nr. 1 şi pe gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă (maxim gradaţia 5).

S-a ajuns astfel în situaţia în care, la 1 septembrie 2017, în marea majoritate a unităţilor de învăţământ au apărut anomalii. De exemplu, un profesor cu gradul didactic I care la 1 septembrie 2016 a fost încadrat la tranşa de vechime în învăţământ de peste 40 de ani și a primit un salariu de bază brut de 3.948 de lei, salariu care s-a menţinut însă şi după 1 iulie 2017. Un coleg de muncă de la aceeași școală tot cu gradul didactic I, care la 1 septembrie 2017 a împlinit vechimea de peste 40 de ani în învăţământ, în acest moment – în baza prevederilor Legii nr. 153/2017, are un salariu de 3.779 lei – corespunzător tranşei de vechime în învăţământ anterioare, de 35 – 40 de ani. Adică, altfel spus, la aceeași vechime efectivă, cel de-al doilea profesor încasează mai puțini bani, deși ambii sunt încadrați la vechimea maximă din învățământ.

Mai mult, dacă la 1 septembrie 2017, în aceeaşi unitate de învăţământ a fost nou încadrat un cadru didactic care are gradul didactic I şi o vechime în învăţământ de numai 25 de ani, iar în unitate nu există o funcţie similară în plată, acesta a fost încadrat conform Legii nr. 153/2017 cu un salariu de bază de 4.002 lei (coeficientul din anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 x salariul mimin brut pe ţară garantat în plată). Adică, acesta va beneficia de un salariu mai mare decât ceilalți doi colegi ai lui, deși a lucrat cu 15 ani mai puțin decât ei.

„Din exemplul mai sus prezentat se poate constata că într-o singură unitate de învăţământ, de la 1 septembrie 2017, există 3 profesori, cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranșă de vechime în muncă (gradaţia 5), care au salarii de bază diferite, ceea ce creează o discriminare între salariaţi încadraţi pe aceeaşi funcţie care prestează aceeaşi activitate şi care sunt remuneraţi diferit, fără a exista o justificare obiectivă pentru acest tratament discriminatoriu”, se arată în adresa FSLI, care subliniază că anomalii similare au fost raportate şi în cazul personalului didactic auxiliar sau nedidactic.

Toate aceste „anomalii apărute în salarizarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017” au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Educaţiei Naţionale, care a propus Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale soluții pentru înlăturarea lor și pentru corecta salarizare a personalului didactic, dar acestea, susține FSLI, nu se regăsesc însă în proiectul de ordonanţă de urgență care se află pe circuitul de avizare, anterior aprobării în şedinţa de Guvern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata