Prețul alimentelor, cea mai mare creștere din ultimii opt ani

0 226

Prețul alimentelor, cea mai mare creștere din ultimii opt ani.

Cea mai importantă contribuţie la creşterea indicelui general au avut-o preţurile cerealelor şi uleiului, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 6, respectiv 8 ani. Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de aproape 28% în ianuarie, după o creştere de 29% în luna precedentă, portivit indicelui lunar FAO. Preţul cerealelor şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală, până la 23,6%, de la 19% în luna precedentă. În aceste condiţii, indicele preţurilor cerealelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2014. Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere lunară dintre componentele indicelui agregat, de 8,1%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 7,6%, de la 5% în luna anterioară, până la cel mai ridicat nivel din luna mai 2017.

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală cu mai bine de un punct prcentual in ultime doua luni si a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2018. Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală cu mai bine de un punct prcentual in ultime doua luni si a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2018.

Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 7%, de la 10,8% în luna precedentă, după patru luni consecutive de creştere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata