psd parlament top
PNL top parlamentare

Preot propus pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare”. „Cel mai important lucru este că am reușit să zidesc biserici în inimile credincioșilor”

0 871

Preot propus pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare”.

Este vorba de părintele Grigore Diaconu iar proiectul de hotărâre de Consiliu Local vine din partea primarului Cosmin Andrei și viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu. Decizia va fi luată de aleșii locali în ședința de săptămâna viitoare.

Părintele Grigore Diaconu va împlini pe 21 noiembrie 75 de ani de viață și 54 de ani de preoție. Pornind de la convingerea potrivit căreia omul este caracterizat de faptele sale, Grigore Diaconu s-a implicat, de-a lungul anilor, în multe proiecte importante, cu impact asupra vieții multor botoșăneni și activității unor instituții. Construirea de biserici este o coordonată importantă a vieții vrednicului slujitor al Bisericii Ortodoxe Române. Transformarea Seminarului Teologic “Sfântul Gheorghe” într-o instituție de învățământ modernă este o altă misiune asumată și dusă la bun sfârșit de părintele Grigore Diaconu. Tot lui sistemul sanitar îi datorează înființarea Secției de fizioterapie a Spitalului de Copii, acolo unde s-au tratat zeci de mii de copii și adulți botoșăneni.

Promotor al multor proiecte derulate în parteneriat cu instituții religioase, culturale sau de învățământ din țară și străinătate, Grigore Diaconu a contribuit la promovarea Botoșaniului. Totodată, prin implicarea în multe proiecte sociale, dar și prin aceea că i-a considerat pe botoșăneni ca făcând parte din marea sa familie, Grigore Diaconu și-a câștigat un loc în sufletul celor cu care a colaborat de-a lungul anilor.

Părintele profesor și director Grigore Diaconu a îmbinat în mod armonios activitatea de slujitor al Bisericii Ortodoxe Române cu cea socială, de sprijinire a unor spitale, instituții de învățământ, cămine de bătrâni, parohii, elevi merituoși și familii nevoiașe.

“M-am pregătit pentru a sluji Biserica, școala, familia și pe credincioși cu toată ființa și cu tot devotamentul, jertfindu-mi viața și năzuințele mele numai idealului sfânt. Acolo unde am fost chemat să lucrez, n-am știut ce-i tihna și odihna, pentru ca Biserica Ortodoxă Română pentru care m-am pregătit să o slujesc și pentru care am depus jurământ în fața lui Dumnezeu să se întărească, să prospere și să fie în slujba semenilor. Cel mai important lucru este că am reușit să zidesc biserici în inimile credincioșilor. Avem nevoie de credință, moralitate, muncă neîncetată pentru a putea fi în slujba oamenilor, spune Grigore Diaconu.

Viață închinată Bisericii Ortodoxe Române și semenilor

Grigore Diaconu s-a născut pe 21 noiembrie 1948, în satul Munteni – comuna Belcești, județul Iași. Între anii 1962 – 1967 , a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, după care, în perioada 1967 – 1971 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.

Pe 9 noiembrie 1969, Grigore Diaconu a fost hirotonit preot, în parohia Santa Mare – județul Botoșani, de către vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei. Aici a construit o casă parohială model, a reparat bisericuța din Santa Mare și Berza. Începând cu 1 februarie 1976 a fost transferat la Biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Botoșani, la aceeași dată fiind numit șef al biroului administrativ de la Cancelaria Protopopiatului Botoșani.

În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 februarie 1990 a fost protopop al Protopopiatului Botoșani, fiind promovat de către ÎPS Teoctist, atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La acea dată, Protopopiatul Botoșani era considerat al doilea ca mărime din Patriarhie, având 128 de parohii.

În ciuda opreliștilor regimului comunist, a reușit să obțină fonduri și s-au construit 14 biserici. A coordonat lucrările la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria, ctitorie a vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist. Au mai fost construite 25 de case parohiale, două case de oaspeți la Mănăstirea Vorona, casa și bisericuța de la Mănăstirea Gorovei. Totodată, au fost pictate 14 biserici în tehnica fresco, s-au efectuat reparații capitale la 42 de biserici și reparații curente la 35 de biserici. Cu eforturi mari a reușit să blocheze proiectul care viza construirea unui bloc cu zece etaje chiar în fața Bisericii „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, pe Pietonalul Unirii.

De la 1 februarie 1990 a fost transferat preot paroh la Biserica Sfânta „Cuvioasă Parascheva”. Tot în acea perioadă a fost contactat de inginerul Eberhard Durigen, care l-a anunțat că ajunge în Botoșani cu 11 tiruri cu ajutoare. Au urmat multe alte ajutoare primite din Germania, care au totalizat sute de mii de lei, prin Fundația mixtă germano-română “Munții Metaliferi Germania – Cuvioasa Parascheva România”, părintele Grigore Diaconu fiind unul din cei trei președinți. Părintele a înfrățit parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” cu parohia evanghelică din Lenney – Germania, înfrățire benefică pentru Botoșani, fiind aduse ajutoare substanțiale la toate parohiile din Protopopiatul Botoșani, la casele de copii de la Trușești, Vârfu Câmpului, Botoșani, Ștefănești, și Seminarul „Sfântul Gheorghe”. Au fost aduse ajutoare și pentru toate spitalele și grădinițele din municipiu, bătrânii de la Agafton, mutați ulterior la Leorda. Un proiect de suflet al părintelui Grigore Diaconu este realizarea Secției de Fizioterapie a Spitalului de Copii. Acest proiect s-a materializat grație colaborării părintelui Diaconu cu reprezentanții asociațiilor umanitare din Germania.

Începând cu anul 1994, a înființat o cantină pentru persoanele defavorizate, care a funcționat în cadrul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Din anul 2000, este membru al Societății Crucea Roșie – filiala Botoșani, iar din 2003, a devenit președinte al Societății „Alexander Helpt Roemenie”.

Timp de 17 ani a fost directorul Seminarului Teologic “Sfântul Gheorghe”

În aprilie 1997 a promovat concursul și a obținut funcția de director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”. A făcut demersurile necesare și a reușit să transforme internatul Liceului Electrocontact, într-o unitate de învățământ modernă, care asigură toate condițiile pentru cadrele didactice și elevii seminariști. Această instituție de învățământ a primit dotări și ajutoare din Germania și Olanda, tot prin intermendiul societății de binefacere.

În anul 1999 a fost sfințit Paraclisul Seminarului, acolo unde se oficiază Sfânta Liturghie și elevii fac practica liturgică. Cu o finanțare de 150.000 de euro primită în anul 2004 de la Banca Mondială, la Seminarul Teologic “Sfântul Gheorghe” a fost construit un nou corp de clădire. Din toamna anului 2008, funcționează în cadrul Seminarului Teologic Grădinița cu program prelungit „Îngerașii”. Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” este singura instituție de învățământ teologic ce are în componență o grădiniță. De-a lungul anilor, sub coordonarea părintelui director Grigore Diaconu, Seminarul Teologic a implementat proiecte importante și a colaborat cu școli și instituții din țară și străinătate. Și rezultatele elevilor seminariști, la examenele naționale, olimpiade, concursuri au fost pe măsura eforturilor lor și inimosului colectiv de cadre didactice coordonat de părintele Grigore Diaconu.

Grigore Diaconu a ajutat mulți elevi seminariști care proveneau din familii cu o situație materiale modestă, elevi care sunt acum preoți, profesori sau care activează în alte domenii importante din țară și străinătate. El s-a aflat la conducerea Seminarului Teologic până în septembrie 2014. “Inima mea este aici, la această școală, și chiar dacă eu nu o spun, o vor spune realizările care s-au făcut de-a lungul timpului”, a spus atunci părintele Grigore Diaconu.

Ori de câte ori a avut ocazia, Grigore Diaconu le-a transmis preoților să se străduiască să fie oglinda în care credincioșii să-l vadă pe Hristos, iar botoșănenilor să respecte, să prețuiască tradiția, credința noastră strămoșească ortodoxă și să se reîntoarcă la credință nu numai ca act intelectual, ci la credința faptelor bune.

“M-am străduit tot timpul să fiu același, în gândire, în vorbă, în faptă. Trebuie să avem puterea să ne schimbăm sufletul și conștiința. Acesta este rostul vieții noastre – să-L slujim pe Dumnezeu slujindu-i pe semenii noștri”, mai spune părintele Grigore Diaconu.

Activitatea de preot, profesor, director de Seminar i-a fost răsplătită cu multe distincții, respectiv: Iconom Stavrofor, Crucea Patriarhală (cea mai mare distincție a Patriarhiei Române), distincție de vrednicie din partea IPS Daniel, medaliile jubiliare „Cuvioasa Parascheva” și „Petru Movilă”, Diploma de onoare „Sfântul Gheorghe” și Diplomă de excelență din partea Primăriei Botoșani. În anul 2004, prin Decret Prezidențial, i-a fost conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ”, în grad de comandor. În anul 2013, la slujba de resfințire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a acordat părintelui Diaconu Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Cosma pentru oameni
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata