pas top

Povestea singurei biserici in stil maramuresean din judetul Botosani construita dupa infaptuirea unei minuni – VIDEO

0 4.079

Judeţul Botoşani are o biserică unicat în Moldova. La Mănăstirea Sf. Treime din Ştiubieni se afla singura biserică din lemn în stil maramureşean din zona Moldovei. Păstorită de stareţul Mănăstirii,
Melchisedec Sandu, biserica a fost construită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul ca semn de mulţumire în cinstea Sfântului Nectarie pe care l-a rugat să-l vindece de boală pe fratele său.
„Biserica de lem din spatele meu este unicat în judeţul Botoşani şi iniţiativa zidirii acestei biserici a fost Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul. Trebuie să spun că fratele părintelui Varlaam Ploieşteanul care a fost preot paroh în Pietricani şi acum este preot la biserica Banu s-a îmbolnăvit de cancer în anul 2008. Doctorii nu i-au mai dat nicio șansă, nicio speranță. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a chemat trei arhiereri la București la Biserica Radu Vodă unde sunt părticele din moaștele Sf. Nectarie, cel care vindecă de cancer și în timp ce arhiereii făcea slujbă Preasfințitul a făcut o promisiune : Sfinte Nectarie dacă îl vindeci pe fratele meu de cancer eu ridic o biserică în cinstea ta. După Sfântul Maslu părintele a simțit că este mai bine, doctorii au venit și au constatat că boala a dispărut pur și simplu și Preasfinţitul s-a ţinut de promisiune şi următorul an a început construcţia bisericii„, a spus stareţul Melchisedec Sandu. Drumul a fost lung în ceea ce priveşte proiectul şi obţinerea avizelor pentru lăcaşul de cult faţă de construcţia propriuzisă. Zece meşteri din Ieud – Maramureş au ridicat biserica din lemn în doar şase săptămâni. „A durat mai mult proiectul şi avizele decât construirea bisericii care a fost făcută de meşteri din Ieud în şase săptămâni. O echipă de zece meseriaşi. Bârnele au fost aduse la de Neamţ şi de la Suceava iar ei le-au ansamblat aici pe loc cu tehnica lor. Sunt multe de spus despre construcţia acestei biserici. Până la şendrilă nu există niciun cu pus în bârne. Este împletită în coadă de rândunică şi este atât de bine făcută încât nici vântul şi nici furtuna nu o poate lua. Draniţa, specifică maramureşenilor, a fost fixată, 40.000 de bucăţi, bucăţică cu bucăţică şi în fiecare draniţă sunt câte trei cuie de şindrilă. Este unică în Moldova pentru că Preasfinţitul a fost la o sfinţire de biserică de lemn în Maramureş şi atât de mult i-a plăcut încât a zis că acest model vrea să-l aducă şi Moldova.
Este o surpriză pentru vizitatori. Atunci când am fost cu documentele la Consiliul Judeţean doamna care a dat avizul a zis „facem o excepţie şi dăm aprobare acestei biserici dar noi am fi vrut ca în Moldova să se respecte arhitectura moldovenească. Dar pentru că a văzut că este atât de frumoasă a făcut o excepţie pentru Biserica de lemn de la Mănăstirea Ştiubieni”, a completat stareţul Mănăstirii Melchisedec Sandu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata