Povestea „Bisericii plimbatoare”din comuna Hiliseu Horia

0 1.196

O biserică de lemn din județul Botoșani a fost mutată de două ori, motiv pentru care a primit numele de „Biserica plimbătoare”. Povestea acestui lăcaș de cult este una fascinantă.

Biserica a fost inițial ridicată în localitatea Hliboca din Ucraina, însă a fost demontată și reasamblată la Pomârla, din Botoșani, pee moșia boierului Bașotă.

În 1813, biserica a fost din nou strămutată, fiind demontată de săteni și reasamblată într-o singură noaptee, în Corjăuți, unde este folosită și în prezent ca biserică a satului.

„Povestea acestei biserici este foarte interesantă. Satul Corjăuți are parte de această nestemată în 1813, când viețuitori ai acestor meleaguri, țărani destoinici, se duc și cară biserica într-o singură noapte. Biserica este adusă la Corjăuți de la Pomârla, dar ea nu a fost construită inițial acolo, în Pomârla, pe moșia lui Bașotă. Ea a fost adusă acolo de la Hliboca”, a declarat primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru.

Biserica este foarte bine conservată, având o structură de lemn și un turn clopotniță la intrare.

Temelia și soclul sunt din piatră, pereții din bârne de stejar, iar acoperișul, inițial din draniță, a fost înlocuit cu tablă. Icoanele de pe catapeteasmă sunt din lemn de tei, pictate în stil bizantin și bine conservate.

sursa evz.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata