parlamentare sus
achitei top

Populatia scolara scade in scolile botosanene

0 474

Populaţia şcolară scade de la un an la altul. Prima cauza care a dus la fenomenul dimunării populaţiei şcolare este scăderea natalităţii.

psd parl jos
rbt

„Parte se datorează efectului negativ al scăderii natalităţii la nivel de ţară, o parte a copiilor care pleacă cu părinţii în străinătate şi o parte, de ce să nu recunoaştem, avem şi copii care renunţă la şcoală din diferite motive. Per total de la an la numărul este în scădere la nivel de judeţ dar şi la nivel de ţară.

Deocamdată la nivelul judeţului Botoşani am evitat închiderea unităţilor şcolare ca urmare a scăderii populaţiei şcolare. Avem anumite structuri din mediul rural unde unde am avut 10 – 12 copii şi nu se mai justifica funcţionarea acelei structuri la propunerea Consiliului Local din UAT-urile respective şi conducerii şcolii ca elevii să fie transportaţi la cea mai apropiată structură”, a declarat Gabriel Hîrtie, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În ultimii 8 ani, populaţia şcolară din România a scăzut continuu, de la 4,2 mil. persoane în anul 2010, la 3,5 mil. în prezent. Cauza principală este direct legată de sporul natural negativ din ultimele două decenii, dar şi de migraţia internaţională. Dacă ne uităm la datele din anul şcolar 2010/2011, în termeni relativi, cea mai mare scădere a populaţiei şcolare (cu 39,0%) s-a înregistrat în învăţământul superior. De asemenea, învăţământul preşcolar a înregistrat un număr de copii cu 22,6% mai mic faţă de 2010, iar elevii din învăţământul preuniversitar sunt cu circa 6% mai puțini.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata