Peste 800 de kilograme de articole pirotehnice ridicate de polițiști

0 310

Pentru prevenirea și combaterea comercializării ilegale de obiecte pirotehnice, precum și a evenimentelor cauzate de folosirea improprie a unor astfel de articole, fără respectarea prevederilor legale, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță, la nivelul județului Botoșani, în perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și cei ai subunităților de poliție au efectuat până în prezent 110 de acțiuni și controale.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate pe această linie, până în prezent, au fost înregistrate 35 de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept și comercializarea de articole pirotehnice fara drept și au fost confiscate peste 800 de kg de articole pirotehnice, valoarea acestora fiind estimată la peste

100.000 de lei.

 

Dintre activitățile pe această linie desfășurate de polițiști, amintim:

 

*Articole pirotehnice confiscate din Piața Centrală*

La data de 28 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul de Ordine Publică au depistat în Piața Centrală, un bărbat de 53 de ani, care avea un comportament suspect. Acesta racola persoane pe care apoi le conducea în incinta unei clădiri din apropiere.

Fiind urmărit de polițiștii botoșăneni, aceștia au constatat că bărbatul avea depozitate în clădirea respectivă articole pirotehnice pe care le comercializarea fără drept.

Astfel, au fost identificate peste 300 de articole pirotehnice deținute fără drept, în vederea comercializării. Acestea au fost confiscate , totodată fiind întocmit dosar penal pentru cele două infracțiuni.

 

*Articole pirotehnice găsite în TAXI*

La data de 28 decembrie a.c. polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat în trafic, în localitatea Cătămărăști Deal, un autoturism, condus de un tânăr de 23 de ani, care avea inscripția TAXI, ce transporta peste 30 de kilograme de articole pirotehnice, fără drept.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cantitatea de articole pirotehnice a fost confiscată.

 

* * *

 

*Articole pirotehnice găsite cu prilejul perchezițiilor*

*VLĂSINEȘTI*

In perioada 20 – 23 decembrie a.c. polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.9 Vlăsinești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite de comiterea infracțiunilor de orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept și comercializarea de articole pirotehnice fara drept, din localitățile Dângeni și Știubieni, prilej cu care au fost identificate și ridicate peste 20 de kilograme de articole pirotehnice deținute fără drept.

 

* * *

*DOROHOI*

La data de 22 decembri3 a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și comercializarea de articole pirotehnice fără drept, din municipiul Dorohoi.

În cadrul activităților desfășurate au fost identificate și ridicate peste 1000 de articole pirotehnice, 14 telefoane mobile și peste 900 de lei, bani rezultați în urma comercializării articolelor pirotehnice.

Poliția Română *recomandă*:

 

• Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

• La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

• Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

 

Readucem în atenție câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:

 

• Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

• Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

 

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

 

• orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

• comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

• comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata