Peste 100 de refugiați din Ucraina au intrat în județ în ultimele 24 de ore
Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 115 persoane și 32 vehicule.
La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 115 cetățeni.
Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.
La nivelul județului Botoșani funcționează un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.
Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.
▶Datele de contact ale CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98 ; 0756.19.27.37
Le reamintim botoșănenilor care oferă în casa lor, un loc de cazare cetățenilor ucraineni sosiți din zona de conflict, că beneficiază de 20 de lei/ persoană pentru asigurarea hranei, din partea statului.
Pentru decontarea acestor cheltuieli, persoanele fizice trebuie să depună în primele trei zile lucrătoare, ale fiecărei luni, pentru luna precedentă, la primăriile de care aparțin, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp cât au stat în casa lor.
Totodată, trebuie să depună o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că datele trecute în solicitare sunt reale. Cererea și declarația vor fi depuse împreună cu o copie a actului de identitate a celui care solicită decontarea.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 336 din 11 martie 2022, plata sumele cuvenite către beneficiari, în numerar sau prin virament bancar, se efectuează de către primării.
Veridicitatea datelor trecute în solicitarea pentru decontare se verifică de către primării, prin serviciile de asistență socială.
Recomandăm locuitorii județului care oferă cazare cetățenilor ucraineni sosiți din zona de conflict să anunțe Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) Botoșani, pentru a fi luați în evidență. Este cea mai simplă modalitate să facă dovada că au oferit sau oferă caza cetățenilor din Ucraina.
Datele de contact ale : CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98; 0756.19.27.37.